Suomen Pipliaseura

14.2.2023 laudes

UT lukukappale

17Hän kantoi itse ristinsä niin sanotulle Pääkallonpaikalle; nimi on hepreaksi Golgata. 18Siellä Jeesus ristiinnaulittiin. Yhdessä hänen kanssaan ristiinnaulittiin kaksi muuta. Heidät pantiin Jeesuksen molemmin puolin, niin että Jeesus oli keskellä. 19Pilatus kirjoitutti nimikyltin, joka pantiin ristin yläosaan. Siinä luki: »Jeesus Nasaretilainen, juutalaisten kuningas.» 20Monet juutalaiset lukivat tekstin, koska Jeesuksen ristiinnaulitsemispaikka oli lähellä kaupunkia. Teksti oli kirjoitettu hepreaksi, latinaksi ja kreikaksi. 21Juutalaisten ylipapit kävivät sanomassa Pilatukselle: »Älä kirjoita ’juutalaisten kuningas’ vaan että hän sanoi olevansa juutalaisten kuningas.» 22Pilatus vastasi: »Kirjoitin minkä kirjoitin.»

23Jeesusta ristiinnaulitessaan sotilaat ottivat Jeesuksen vaatteet ja jakoivat ne neljään osaan, kullekin sotilaalle osansa. He ottivat myös paidan, mutta se oli saumaton, ylhäältä alas samaa kudosta. 24Niinpä he sanoivat toisilleen: »Ei revitä sitä vaan arvotaan, kuka sen saa.» Näin tapahtui, jotta tämä kirjoitus toteutuisi:

»He jakoivat vaatteeni keskenään,

ja puvustani he heittivät arpaa.»

Juuri näin sotilaat tekivät.

25Jeesuksen ristin luona seisoivat hänen äitinsä ja tämän sisar sekä Klopaksen Maria ja Magdalan Maria. 26Jeesus näki äitinsä ja tämän vieressä seisomassa sen oppilaan, joka oli hänelle kaikkein rakkain. Hän sanoi äidilleen: »Nainen, hän on tästä lähtien poikasi.» 27Sitten hän sanoi oppilaalle: »Hän on tästä lähtien äitisi.» Siitä hetkestä saakka oppilas piti Jeesuksen äidistä huolta.

Jeesuksen kuolema

28Jeesus näki, että kaikki oli saatettu päätökseen. Jotta kirjoitus toteutuisi, hän sanoi: »Minulla on jano.» 29Paikalla oli astia, joka oli täynnä viinietikkaa. Niinpä Jeesuksen huulille nostettiin ruokokepin päässä pesusieni, joka oli kasteltu etikassa. 30Etikkaa juotuaan Jeesus sanoi: »Se on tehty.» Hän kallisti päänsä ja antoi henkensä.

Joh. - Johannes 19:17-30UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.13.13
Seuraa meitä