Suomen Pipliaseura

2.10.2022 vesper

UT lukukappale

Jeesus parantaa sokeana syntyneen

1Jeesus näki tien poskessa miehen, joka oli ollut sokea syntymästään saakka. 2Oppilaat kysyivät häneltä: »Rabbi, kuka teki sen synnin, jonka vuoksi hän syntyi sokeana? Hän itse vai hänen vanhempansa?» 3Jeesus vastasi: »Ei hän eivätkä hänen vanhempansakaan. Hänestä tuli sokea, jotta Jumalan teot voisivat ilmetä hänessä. 4Meidän on tehtävä lähettäjäni työtä niin kauan kuin päivää riittää. Tulee yö, eikä silloin kukaan pysty tekemään työtä. 5Niin kauan kuin olen maailmassa, olen maailman valo.»

6Näin sanottuaan Jeesus sylkäisi maahan. Hän teki syljestä mutatahnaa ja siveli sitä sokean silmiin. 7Sitten hän sanoi: »Mene Siloan altaalle ja peseydy.» Siloa tarkoittaa ’lähetettyä’. Mies lähti ja peseytyi ja palasi näkevänä.

8»Eikö tämä ole se sama mies, joka ennen istui kerjäämässä?» kyselivät naapurit ja muut, jotka olivat nähneet miehen ja tiesivät hänen olevan kerjäläinen. 9»Sama mies», jotkut sanoivat. »Eikä ole, näyttää vain samalta», sanoivat toiset. »Kyllä se olen minä», sanoi mies itse. 10»Miten on mahdollista, että näet?» kysyivät muut. 11Parantunut vastasi: »Jeesus-niminen mies teki tahnaa ja siveli sitä silmiini. Hän käski minun mennä Siloaan peseytymään. Minä tein niin ja aloin nähdä.» 12Kuulijat kysyivät mieheltä, missä Jeesus oli. Mies vastasi, ettei tiennyt.

Fariseukset tutkivat parantamista

13Mies, joka oli ollut sokea, vietiin fariseusten luokse. 14Oli sapatti, kun Jeesus teki tahnaa ja sai hänet näkemään. 15Fariseuksetkin kysyivät mieheltä, miten hän oli alkanut nähdä. Mies vastasi: »Jeesus laittoi mutatahnaa silmiini, ja minä peseydyin. Siitä asti olen nähnyt.» 16Silloin jotkut fariseuksista sanoivat Jeesuksesta: »Se mies ei ole tullut Jumalan luota, koska ei noudata sapattia.» Toiset taas sanoivat: »Miten syntinen ihminen pystyisi tekemään tuollaisia ihmeitä todisteeksi puolestaan?» Ja niin oli riita valmis. 17Siksi fariseukset kysyivät entiseltä sokealta: »Mitä mieltä sinä olet hänestä ja siitä, että hän sai sinut näkemään?» Tämä vastasi: »Hän on profeetta.»

18Juutalaiset eivät uskoneet, että mies oli ollut sokea ja alkanut sitten nähdä. He kutsuivat puheilleen tämän vanhemmat 19ja kysyivät heiltä: »Onko tämä teidän poikanne? Väitättekö, että hän syntyi sokeana? Miten on mahdollista, että hän nyt näkee?» 20Vanhemmat vastasivat: »Tiedämme, että hän on poikamme ja että hän syntyi sokeana. 21Siitä meillä ei kuitenkaan ole mitään käsitystä, miten hän on alkanut nähdä tai kuka sai hänet näkemään. Kysykää häneltä itseltään. Hän on täysi-ikäinen ja osaa vastata itse.»

22Vanhemmat sanoivat näin, koska pelkäsivät juutalaisia. Nämä olivat näet sopineet, että ne, jotka tunnustavat Jeesuksen Kristukseksi, erotettaisiin synagogasta. 23Siksi vanhemmat sanoivat poikansa olevan täysi-ikäinen ja kehottivat kysymään asiaa häneltä itseltään.

24Niinpä entinen sokea kutsuttiin taas kuultavaksi. Hänelle sanottiin: »Anna kunnia Jumalalle! Me tiedämme, että se mies on syntinen.» 25Mies vastasi: »En tiedä, onko hän syntinen. Sen kuitenkin tiedän, että näen, vaikka olin ennen sokea.» 26Kuulustelijat kyselivät: »Mitä hän sinulle oikein teki? Miten hän sai sinut näkemään?» 27Mies vastasi: »Johan minä sen teille kerroin. Ettekö kuunnelleet? Miksi haluatte kuulla sen uudestaan? Haluatteko tekin hänen oppilaikseen?» 28Kuulustelijat pilkkasivat miestä: »Sinä kyllä olet hänen oppilaansa, mutta me olemme Mooseksen oppilaita. 29Tiedämme, että Jumala on puhunut Mooseksen kautta. Tuosta miehestä emme tiedä, mistä hän on.» 30Mies vastasi: »Onpa outoa, ettette tiedä, mistä hän on. Hän sentään sai minut näkemään. 31Sehän tiedetään, ettei Jumala kuule syntisiä vaan niitä, jotka kunnioittavat häntä ja täyttävät hänen tahtonsa. 32Ikinä ennen ei ole kuultu, että joku olisi antanut sokeana syntyneelle näkökyvyn. 33Ei se mieskään pystyisi siihen, jos hän ei olisi tullut Jumalan luota.» 34Silloin fariseukset sanoivat hänelle: »Sinäkö opetat meitä, syntymästäsi saakka läpeensä syntinen mies!» He ajoivat hänet ulos.

Hengellinen sokeus

35Jeesus sai kuulla, että fariseukset olivat heittäneet miehen ulos. Hän etsi tämän käsiinsä ja kysyi: »Uskotko Ihmisen Poikaan?» 36»Kuka hän on, Herra?» mies kysyi. »Sano, keneen minun pitäisi uskoa?» 37Jeesus vastasi: »Olet nähnyt hänet, ja hän puhuu juuri kanssasi.» 38Silloin mies vastasi: »Uskon, Herra.» Hän heittäytyi maahan Jeesuksen edessä.

39Jeesus sanoi: »Minä tulin tähän maailmaan pannakseni tuomion täytäntöön: sokeat alkavat nähdä, mutta näkevät tulevat sokeiksi.» 40Jotkut lähellä olevat fariseukset kuulivat hänen sanansa ja sanoivat: »Et kai väitä, että mekin olemme sokeita?» 41Jeesus vastasi: »Jos olisitte sokeita, ette olisi syntisiä. Te kuitenkin väitätte näkevänne, ja siksi synti pysyy teissä.»

Joh. - Johannes 9:1-41UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.14.1
Seuraa meitä