Suomen Pipliaseura

23.6.2021 vesperin tekstit

UT lukukappale

Epärehellinen taloudenhoitaja

1Sitten Jeesus sanoi oppilailleen: »Oli rikas mies, jolla oli taloudenhoitaja. Hänelle kanneltiin, että taloudenhoitaja tuhlasi hänen omaisuuttaan. 2Hän kutsui tämän puheilleen ja sanoi: ’Miksi sinusta kerrotaan tällaista? Anna selvitys tilinpidostasi. Et voi enää olla taloudenhoitajani.’ 3Mies mietti: ’Mitä teen, kun herrani vie minulta taloudenhoitajan työn? Kaivuutyötä en jaksa, ja kerjääminen on noloa. 4No nyt keksin! Hoidan homman niin, että kun saan potkut, muut ottavat minut taloonsa.’ 5Hän kutsui luokseen isäntänsä velalliset yhden kerrallaan. Ensimmäiseltä hän kysyi: ’Paljonko olet velkaa isännälleni?’ 6’Sata tynnyriä oliiviöljyä’, tämä vastasi. Taloudenhoitaja sanoi: ’Ota tästä velkakirjasi ja merkitse kiireesti määräksi viisikymmentä.’ 7Toiselta hän kysyi: ’Entä sinä, paljonko olet velkaa?’ ’Neljäkymmentä tonnia viljaa’, tämä vastasi. ’Ota tästä velkakirjasi ja merkitse määräksi kolmekymmentä’, taloudenhoitaja sanoi. 8Isäntä kehui epärehellisen taloudenhoitajan älyä.»

Jeesus jatkoi: »Tämän maailman lapset ovat ihmissuhteissaan älykkäämpiä kuin valon lapset. 9Minä sanon teille: Hankkikaa itsellenne ystäviä laittomasti, toisen omaisuudella. Kun rikkaudet ovat menneet, he pelastavat teidät ikuiseen kotiin.

10Se, joka on luotettava pienissä asioissa, on luotettava suurissakin. Se, joka on epäluotettava pienissä asioissa, on epäluotettava suurissakin. 11Jos ette ole luotettavia väärien rikkauksien kanssa, kuka antaisi todellisia rikkauksia teidän hoitoonne? 12Jos ette huolehdi luotettavasti toisen omaisuudesta, kuka antaisi teille jotain omaksi? 13Ei palvelija pysty palvelemaan kahta isäntää. Jos hän rakastaa yhtä, hän vihaa toista, ja jos hän kunnioittaa yhtä, hän halveksii toista. Ette voi palvella sekä Jumalaa että omaisuutta.»

Laki ja Jumalan valtakunta

14Fariseukset kuulivat tämän kaiken. He olivat rahanahneita, ja niinpä he vastasivat Jeesukselle pilkallisesti.

15Jeesus sanoi heille: »Te esiinnytte ihmisille kunnollisina, mutta Jumala tuntee teidän sydämenne. Se, mitä ihmiset arvostavat, on Jumalan silmissä törkeyden huippu.

16Lain ja profeettojen aika kesti Johannekseen asti. Johanneksesta lähtien on julistettu sanomaa Jumalan valtakunnasta, jonne jokaista vaaditaan tulemaan. 17Laista ei silti katoa pilkkuakaan; ennemmin katoavat taivas ja maa. 18Se, joka hylkää vaimonsa ja ottaa uuden tai menee naimisiin hylätyn naisen kanssa, tekee aviorikoksen.»

Luuk. - Luukas 16:1-18UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.16.16
Seuraa meitä