Suomen Pipliaseura

30.9.2022 laudes

UT lukukappale

Paavali Korintissa

1Sen jälkeen Paavali lähti Ateenasta ja meni Korinttiin. 2Siellä hän tapasi Aquilan, Pontoksesta kotoisin olevan juutalaisen, ja tämän vaimon Priscillan. He olivat äskettäin tulleet Italiasta, koska keisari Claudius oli käskenyt kaikkien juutalaisten lähteä Roomasta. Paavali meni heidän luokseen. 3He olivat ammatiltaan teltantekijöitä niin kuin Paavalikin, ja siksi hän jäi työskentelemään heidän kanssaan. 4Aina sapattina hän kuitenkin keskusteli synagogassa ja yritti puhua ympäri sekä juutalaisia että kreikkalaisia.

5Kun Silas ja Timoteus saapuivat Makedoniasta, Paavali oli jo kokonaan omistautunut julistamaan sanaa. Juutalaisille hän todisti, että Jeesus on Kristus. 6Kun nämä väittivät pilkallisesti vastaan, Paavali pudisteli pölyt vaatteistaan ja sanoi: »Omapa on syynne, kärsikää itse seuraukset. Minä sanoudun irti teistä ja menen muihin kansoihin kuuluvien luokse.» 7Hän lähti ja meni synagogan naapurissa olevaan taloon, jonka omistaja Titius Justus oli Jumalaa kunnioittava mies. 8Silti myös Crispus, synagogan johtaja, ja koko hänen talonväkensä alkoivat uskoa Herraan. Monet muutkin korinttilaiset alkoivat Paavalia kuunneltuaan uskoa, ja heidät kastettiin.

9Eräänä yönä Herra sanoi näyssä Paavalille: »Älä pelkää. Jatka puhumista äläkä vaikene, 10sillä minä olen sinun kanssasi. Kukaan ei koske sinuun eikä tee sinulle pahaa, koska tässä kaupungissa on paljon minun kansaani.» 11Niin Paavali viipyi puolitoista vuotta korinttilaisten parissa ja opetti heille Jumalan sanaa.

12Mutta kun Gallio oli Akhaiassa keisarin korkeana edustajana, juutalaiset kävivät yhdessä Paavalin kimppuun ja veivät hänet tämän eteen. 13He sanoivat: »Tämä mies houkuttelee ihmisiä palvomaan Jumalaa lainvastaisella tavalla.» 14Kun Paavali oli juuri avaamassa suunsa, Gallio sanoi juutalaisille: »Hyvät juutalaiset, ottaisin valituksenne asianmukaisesti huomioon, jos kyseessä olisi jokin todellinen loukkaus tai rikos. 15Mutta jos kiista koskee sanavalintoja ja teidän lakianne, saatte ratkaista asian itse.» 16Sitten Gallio ajoi juutalaiset pois oikeusistuimesta. 17Hän ei välittänyt vähääkään, vaikka väkijoukko kävi käsiksi Sostenekseen, synagogan johtajaan, ja hakkasi tätä oikeusistuimen edessä.

Paavali palaa Antiokiaan

18Paavali viipyi vielä monta päivää ystävien luona. Sitten hän hyvästeli heidät ja lähti purjehtimaan kohti Syyriaa yhdessä Priscillan ja Aquilan kanssa. Hän oli leikkauttanut Kenkreassa hiuksensa Jumalalle antamansa lupauksen mukaisesti. 19Efesoksessa Paavali erosi matkakumppaneistaan, meni synagogaan ja ryhtyi puheisiin juutalaisten kanssa. 20Nämä pyysivät häntä viipymään kauemmin, mutta hän ei suostunut 21vaan sanoi hyvästiksi: »Palaan luoksenne, jos Jumala niin tahtoo.» Sitten hän purjehti Efesoksesta

Ap. t. - Apostolien teot 18:1-21UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.13.13
Seuraa meitä