Suomen Pipliaseura

21.12.2022 laudes

UT lukukappale

Jumala ei säästä syyllisiä

4Eihän Jumala säästänyt enkeleitäkään, jotka tekivät syntiä, vaan kahlitsi heidät Manalan pimeyteen odottamaan tuomiota. 5Eikä hän säästänyt muinaista maailmaa vaan antoi vedenpaisumuksen hukuttaa jumalattomat. Hän pelasti vain Nooan, oikeamielisyyden julistajan, ja seitsemän muuta. 6Sodoman ja Gomorran kaupungit Jumala poltti tuhkaksi ja tuomitsi jumalattomat antaakseen esimakua tulevasta. 7Hän pelasti silti oikeamielisen Lootin, jota ahdisti noiden jumalattomien sopimaton ja hillitön käytös. 8Päivästä päivään tuo kunnon mies kärsi sisimmässään joutuessaan katselemaan ja kuuntelemaan laittomuuksia.

9Herra tietää, ketkä ovat kunnollisia, ja pelastaa heidät koettelemuksesta. Syylliset hän sen sijaan panee vankeuteen odottamaan tuomion päivää 10– varsinkin ne, jotka juoksevat likaisten himojensa perässä ja halveksivat Herran valtaa. Nuo ylimieliset kehuskelijat eivät epäröi pilkata henkivaltojakaan. 11Niitähän eivät Herran edessä pilkkaa eivätkä tuomitse edes enkelit, joilla sentään on enemmän valtaa ja voimaa.

12Nämä ihmiset eivät ymmärrä, mitä pilkkaavat. He ovat järjettömiä kuin villieläimet, jotka ovat syntyneet pyydystettäviksi ja tapettaviksi. Niin he myös saavat samanlaisen lopun kuin eläimet. 13He saavat vääryyksistään väärintekijän palkan.

Valeopettajien vikoja

Nämä ihmiset sortuvat nautiskelemaan jopa keskellä päivää. Teidän juhla-ateriallanne he ovat likatahroja ja häpeäpilkkuja. 14Nuo kirotut eivät saa silmiään irti miestään pettävistä naisista eivätkä kyllästy tekemään syntiä. He houkuttelevat syntiin niitä, jotka ovat epävakaita. Oman sydämensä he ovat opettaneet ahneeksi.

15Nämä ihmiset poikkesivat suoralta tieltä ja eksyivät seuraamaan Bileamin, Beorin pojan, harhapolkua. Hän rakasti väärintekijälle maksettavaa palkkaa, 16mutta joutui ojennettavaksi rikkomuksensa vuoksi. Aasi, mykkä eläin, puhui ihmisen äänellä ja esti profeettaa tekemästä typeryyksiä.

17Nämä ihmiset ovat kuivuneita lähteitä, sumua, jota myrskytuuli kuljettaa. Heille on varattuna ääretön pimeys. 18He puhuvat paljon pötyä ja viettelevät ruumiin himojen avulla hillittömyyteen ne, jotka ovat jo pääsemässä eroon eksyneistä. 19He lupaavat näille vapautta vaikka ovat itse turmeltuneiden tapojensa orjia. Ihminen on näet sen orja, mille hän antautuu. 20Ihmiset ovat jo kertaalleen päässeet eroon maailman saastasta opittuaan tuntemaan Herran ja Vapauttajan Jeesuksen Kristuksen. Jos he sotkeutuvat siihen uudelleen ja antautuvat sille, he päätyvät pahempaan pinteeseen kuin missä aluksi olivat. 21Heidän olisi ollut parempi olla kokonaan tuntematta oikeamielisyyden tietä kuin oppia tuntemaan se ja kääntää sitten selkänsä pyhälle käskylle, joka heille on annettu.

22Näille ihmisille on käynyt juuri niin kuin sananlaskussa sanotaan:

»Koira palaa oksennukselleen.»

Ja:

»Siistitty sika ryntää rapakkoon rypemään.»

2. Piet. - 2. Pietarin kirje 2:4-22UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.14.1
Seuraa meitä