Suomen Pipliaseura

18.8.2024 13. sunnuntai helluntaista

Kuuntele Tässä olen harjoitus 18.8.2024

TÄSSÄ

Mitä enemmän etsin sinua, Jumala, sitä enemmän kaipaan sinua.

. . .

Anna minun tuntea läsnäolosi rauha.


SANA

Jeesus näki tien poskessa miehen, joka oli ollut sokea syntymästään saakka. Oppilaat kysyivät häneltä: ”Rabbi, kuka teki sen synnin, jonka vuoksi hän syntyi sokeana? Hän itse vai hänen vanhempansa?” Jeesus vastasi: ”Ei hän eivätkä hänen vanhempansakaan. Hänestä tuli sokea, jotta Jumalan teot voisivat ilmetä hänessä. Meidän on tehtävä lähettäjäni työtä niin kauan kuin päivää riittää. Tulee yö, eikä silloin kukaan pysty tekemään työtä. Niin kauan kuin olen maailmassa, olen maailman valo.” Näin sanottuaan Jeesus sylkäisi maahan. Hän teki syljestä mutatahnaa ja siveli sitä sokean silmiin. Sitten hän sanoi: ”Mene Siloan altaalle ja peseydy.” Siloa tarkoittaa ’lähetettyä’. Mies lähti ja peseytyi ja palasi näkevänä.

Jeesus sanoi: ”Minä tulin tähän maailmaan pannakseni tuomion täytäntöön: sokeat alkavat nähdä,

mutta näkevät tulevat sokeiksi.” Jotkut lähellä olevat fariseukset kuulivat hänen sanansa ja sanoivat: ”Et kai väitä, että mekin olemme sokeita?” Jeesus vastasi: ”Jos olisitte sokeita, ette olisi syntisiä. Te kuitenkin väitätte näkevänne, ja siksi synti pysyy teissä.” (Joh. 9: 1–7, 39–41)

  • Näen silmilläni riittävän hyvin. Mutta näenkö sisäisillä silmilläni? Näenkö sen, missä minulla olisi korjaamisen varaa omassa elämässäni? Mihin Jeesus lähettäisi minut silmiäni pesemään?
  • Fariseukset olivat tietävinään kaiken. Olenko fariseus, joka kyllä tietää miten asioiden ja uskon laita on? Löytyykö minusta sellaista herkkyyttä, että olen valmis tunnustamaan, että olen ja olen ollut toisinaan väärässä? Mitä Jeesus minulle sanoo?
  • Tunnistavatko sisäiset silmäni toisen ihmisen kaipauksen ja elämän janon?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

Minä kohotan katseeni vuoria kohti.

Mistä saisin avun?
Minä saan avun Herralta,

häneltä, joka on luonut taivaan ja maan. (Ps. 121: 1,2)

Raamatunteksti(t)

Jeesus parantaa sokeana syntyneen

1Tien sivussa Jeesus näki miehen, joka oli syntymästään saakka ollut sokea. 2Opetuslapset kysyivät häneltä: »Rabbi, kuka on tehnyt sen synnin, jonka vuoksi hän on syntynyt sokeana? Hän itsekö vai hänen vanhempansa?» 3Jeesus vastasi: »Ei hän eivätkä hänen vanhempansa. Niin on tapahtunut, jotta Jumalan teot tulisivat hänessä julki. 4Nyt, kun vielä on päivä, meidän on tehtävä niitä tekoja, joita lähettäjäni meiltä odottaa. Tulee yö, eikä silloin kukaan kykene tekemään työtä. 5Niin kauan kuin olen maailmassa, minä olen maailman valo.» 6Näin sanottuaan Jeesus sylkäisi maahan, teki syljestä tahnaa, siveli sitä miehen silmiin 7ja sanoi: »Mene Siloan altaalle ja peseydy.» – Altaan nimi merkitsee: lähetetty. – Mies meni, peseytyi ja palasi näkevänä.

8Miehen naapurit ja muutkin, jotka ennen olivat nähneet hänet ja tiesivät hänet kerjäläiseksi, ihmettelivät: »Eikö tämä ole se, joka istui kerjäämässä?» 9Toiset sanoivat: »Sama mies», toiset taas sanoivat: »Ei ole, samannäköinen vain.» Mutta hän sanoi itse: »Kyllä se olen minä.» 10He kysyivät häneltä: »Kuinka olet saanut näkösi?» 11Hän vastasi: »Se mies, jonka nimi on Jeesus, teki tahnaa, siveli sitä silmiini ja sanoi: ’Mene Siloan altaalle ja peseydy.’ Minä menin ja peseydyin, ja silloin sain näköni.» 12»Missä se mies on?» he kysyivät häneltä, mutta hän vastasi: »En tiedä.»

Fariseukset kuulustelevat parantunutta

13Mies, joka oli ollut sokea, vietiin fariseusten luo. 14Oli sapatti, kun Jeesus teki tahnan ja avasi miehen silmät. 15Myös fariseukset kysyivät mieheltä, kuinka hän oli saanut näkönsä, ja mies kertoi: »Hän pani tahnaa silmilleni, sitten kävin pesulla, ja nyt minä näen.» 16Silloin jotkut fariseuksista sanoivat: »Ei hän voi olla Jumalan mies, koska hän ei noudata sapattikäskyä.» Toiset taas sanoivat: »Voisiko syntinen ihminen tehdä sellaisia ihmeitä?» Tästä syntyi kiistaa, 17ja siksi he kysyivät taas sokealta: »Mitä mieltä sinä itse olet hänestä? Sinunhan silmäsi hän avasi.» Mies vastasi: »Hän on profeetta.»

18Juutalaiset eivät uskoneet, että mies oli ollut sokea ja saanut näkönsä, ennen kuin kutsuivat hänen vanhempansa paikalle. 19He kysyivät vanhemmilta: »Onko tämä teidän poikanne? Väitättekö te hänen syntyneen sokeana? Kuinka sitten on mahdollista, että hän nyt näkee?» 20Vanhemmat vastasivat: »Hän on meidän poikamme, ja hän on syntynyt sokeana, sen me tiedämme. 21Mutta sitä emme tiedä, kuinka hän nyt voi nähdä, emmekä sitä, kuka hänen silmänsä on avannut. Kysykää häneltä itseltään, hän on täysi-ikäinen ja voi vastata itse.» 22He sanoivat näin, koska pelkäsivät juutalaisia. Juutalaiset olivat näet jo päättäneet erottaa synagogasta jokaisen, joka tunnustaisi Jeesuksen Messiaaksi. 23Tästä syystä vanhemmat sanoivat: »Hän on täysi-ikäinen, kysykää häneltä.»

24Mies, joka oli ollut sokea, kutsuttiin nyt uudestaan kuultavaksi. Fariseukset sanoivat hänelle: »Anna kunnia Jumalalle! Me tiedämme, että se mies on syntinen.» 25Mies vastasi: »Onko hän syntinen, sitä en tiedä. Mutta sen tiedän, että minä, joka olin sokea, nyt näen.» 26He kyselivät: »Mitä hän sinulle teki? Millä tavoin hän avasi silmäsi?» 27Mies vastasi: »Johan minä sen teille sanoin, te vain ette kuunnelleet. Miksi te taas tahdotte sen kuulla? Tekeekö teidänkin mieli hänen opetuslapsikseen?» 28He vastasivat hänelle pilkallisesti: »Sinä hänen opetuslapsensa olet, me olemme Mooseksen opetuslapsia. 29Me tiedämme, että Jumala puhui Moosekselle, mutta mistä tuo mies on peräisin, sitä emme tiedä.» 30»Merkillistä», mies vastasi, »että te ette tiedä, mistä hän on – ja kuitenkin hän on antanut minulle näköni. 31Kaikkihan me tiedämme, että Jumala ei kuuntele syntisiä, mutta sellaista hän kuulee, joka kunnioittaa häntä ja elää hänen tahtonsa mukaisesti. 32Ikipäivänä ei ole kuultu, että joku olisi avannut sokeana syntyneen silmät. 33Jos hän ei olisi Jumalan mies, hän ei olisi pystynyt sellaiseen.» 34Silloin fariseukset sanoivat: »Sinä olet syntymästäsi syntinen, syntiä täynnä koko mies – ja sinä rupeat opettamaan meitä!» He ajoivat miehen ulos.

35Jeesus sai kuulla, että mies oli ajettu ulos, ja tavatessaan tämän hän kysyi: »Uskotko Ihmisen Poikaan?» 36»Herra, kuka hän on?» mies kysyi. »Sano, jotta voisin uskoa.» 37Jeesus sanoi: »Sinä olet nähnyt hänet. Hän on tässä ja puhuu kanssasi.» 38»Minä uskon, Herra», mies sanoi ja lankesi maahan hänen eteensä.

39Jeesus sanoi: »Minä olen tullut tähän maailmaan pannakseni toimeen tuomion: sokeat saavat näkönsä ja näkevistä tulee sokeita.» 40Muutamat fariseukset, jotka olivat siinä lähellä, kysyivät tämän kuullessaan: »Et kai tarkoita, että mekin olemme sokeita?» 41Jeesus vastasi: »Jos olisitte sokeita, teitä ei syytettäisi synnistä, mutta te väitätte näkevänne, ja sen tähden synti pysyy teissä.»

Johannes 9:1-41KR92Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.21.9
Seuraa meitä