Suomen Pipliaseura

20.09.2023

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 20.09.2023
TÄSSÄ
Olen edessäsi ja avaan sydämeni sinulle. Sinä tiedät, mitä kaikkea siellä on, ja mitä minulle kuuluu.
– – –
Puhu, Herra, minä kuuntelen.

SANA
Kun Jeesus kulki seurueineen tietä pitkin, eräs mies tuli sanomaan hänelle: ”Minä seuraan sinua, minne ikinä menetkin.” Jeesus vastasi: ”Ketuilla on luolansa ja taivaan linnuilla pesänsä, mutta Ihmisen Pojalla ei ole paikkaa, johon painaa päänsä.”
Eräälle toiselle Jeesus sanoi: ”Seuraa minua!” Tämä vastasi: ”Herra, anna minun käydä ensin hautaamassa isäni.” Jeesus sanoi: ”Jätä kuolleet hautaamaan kuolleensa ja lähde julistamaan Jumalan valtakuntaa.”
Vielä eräs toinen sanoi Jeesukselle: ”Seuraan kyllä sinua, Herra, mutta anna minun ensin hyvästellä perheeni.” Jeesus kuitenkin vastasi: ”Se, joka auratessaan katsoo taakseen, ei ole sopiva Jumalan valtakuntaan.” (Luuk. 9:57–62)

  • Kolme erilaista ihmistä pyrkii Jeesuksen seuraan. Ketä minä muistutan? Vai tuntuvatko kaikki kolme tutulta? Mitä Jeesus minulle sanoo?
  • Miten perhe, omaisuus tai jokin muu tärkeä voisi olla elämässäni polku, ei este, Jeesuksen seuraan etsiytymisessä?
  • Kiehtooko minua jokin aspekti nunnien ja munkkien elämäntavassa? Mikä? Millaisen ”luostarisäännön” voisin luoda itselleni arkeni keskelle, mitä sääntööni kuuluisi?

TÄSTÄ ETEENPÄIN
Me ihmiset kuvittelemme, että Jumala valitsee omikseen ja käyttöönsä parhaat päältä, täydelliset, ehjät ja ongelmattomat. Ajattelemme näin, koska itse toimimme juuri niin silloin, kun pääsemme valitsemaan.

Mutta Jumala ei toimi näin. Professori Tuomo Mannermaa teki merkittävän elämäntyön avaamalla Martti Lutherin ajattelun ydintä. Teoksessaan Kaksi rakkautta Mannermaa kuvaa Jumalan rakkautta sanomalla, että siinä missä ihmisen rakkaus syntyy rakastettavastaan, Jumalan rakkaus ei löydä vaan luo rakastettavansa. ”Tämä tarkoittaa tiivistäen, että Jumalan rakkaus kohdistuu siihen, mikä on tyhjää ja ei-mitään, luodakseen siitä jotakin ja saattaakseen sen olemaan. Se ei löydä kohteestaan valmiina sitä, mikä on rakastettavaa, vaan luo sen.” Vielä Mannermaa tiivistää Lutherin ajattelua: ”Syntiset ovat kauniita, koska heitä rakastetaan: heitä ei rakasteta sen tähden, että he ovat kauniita.”

Raamatunteksti(t)

Seuraa minua!

57Kun he tekivät taivalta, muuan mies sanoi Jeesukselle: »Minä seuraan sinua, minne ikinä menetkin.» 58Jeesus sanoi hänelle: »Ketuilla on luolansa ja taivaan linnuilla pesänsä, mutta Ihmisen Pojalla ei ole, mihin päänsä kallistaisi.»

59Eräälle toiselle Jeesus sanoi: »Seuraa minua!» Tämä vastasi: »Herra, anna minun ensin käydä hautaamassa isäni.» 60Mutta Jeesus sanoi hänelle: »Anna kuolleiden haudata kuolleensa. Lähde sinä julistamaan Jumalan valtakuntaa.»

61Vielä eräs toinen sanoi: »Herra, minä seuraan sinua, mutta anna minun ensin käydä hyvästelemässä kotiväkeni.» 62Hänelle Jeesus vastasi: »Joka tarttuu auraan ja katsoo taakseen, ei ole sopiva Jumalan valtakuntaan.»

Luukas 9:57-62KR92Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.13.13
Seuraa meitä