Suomen Pipliaseura

24.5.2024 Perjantai

Kuuntele Tässä olen harjoitus 24.5.2024

TÄSSÄ

Sinä, Jeesus, näet meidät kaikki, minutkin, ja tiedät, millaisia olemme ja mitä sydämissämme liikkuu. Jään eteesi.

. . .

Kerro, mitä minussa näet, ja anna minun luovuttaa se sinulle korjattavaksi, anteeksiannettavaksi ja poistettavaksi tai vieläkin enemmän siunattavaksi.


SANA

Niin Jeesus saapui Jerusalemiin. Hän meni temppelialueelle ja katseli kaikkea, mitä ympärillä oli. Sitten hän lähti kahdentoista oppilaansa kanssa Betaniaan, koska oli jo myöhä.

Kun Jeesus seuraavana päivänä oli lähtenyt Betaniasta oppilaidensa kanssa, hänelle tuli nälkä.
Hän näki vähän matkan päässä viikunapuun, jossa oli lehdet. Jeesus meni katsomaan, olisiko siinä hedelmiä. Puun luokse tultuaan hän ei kuitenkaan löytänyt siitä muuta kuin lehtiä. Vielä ei näet ollut viikunoiden aika. Silloin Jeesus sanoi puulle: ”Sinun hedelmiäsi ei enää syö kukaan!” Hänen oppilaansa kuulivat tämän.

Jeesus ja oppilaat tulivat Jerusalemiin. Jeesus meni temppeliin ja alkoi häätää sieltä kaupustelijoita ja heidän asiakkaitaan. Hän potki nurin rahanvaihtajien pöydät ja kyyhkyskauppiaiden tuolit eikä antanut kenenkään kantaa tavaroita temppelialueen läpi. Ihmisiä opettaessaan hän sanoi heille: ”Eikö pyhissä kirjoituksissa sanota: ’Minun taloni on kaikkien kansojen rukouspaikka’? Te olette kuitenkin tehneet siitä rosvojen luolan!”

Ylipapit ja oppineet kuulivat tästä ja miettivät, miten saisivat Jeesuksen tapettua. He näet pelkäsivät häntä, sillä Jeesuksen opetus oli tehnyt kansaan syvän vaikutuksen. Illan tultua Jeesus ja oppilaat lähtivät kaupungin ulkopuolelle.

Varhain aamulla Jeesus ja oppilaat kulkivat viikunapuun ohi ja näkivät, että se oli kuihtunut juuriaan myöten. Eilinen tapaus muistui Pietarin mieleen, ja hän sanoi Jeesukselle: ”Katso, rabbi! Viikunapuu, jonka kirosit, on kuihtunut.” Jeesus vastasi heille: ”Säilyttäkää uskonne Jumalaan. Minä vakuutan teille: jos joku käskee tämän vuoren nousta ilmaan ja rojahtaa mereen eikä epäile vaan uskoo sanojensa toteutuvan, ne myös toteutuvat. (Mark. 11: 11–23)

  • Siksi sanon teille: Mitä ikinä rukouksessa pyydättekin, uskokaa, että olette jo saaneet sen. Silloin se on teidän. Ja kun seisotte rukoilemassa, antakaa anteeksi, jos teillä on jotain jotakuta vastaan. Silloin myös teidän Isänne taivaissa antaa anteeksi teidän rikkomuksenne.” (Mark. 11: 11–25)
  • Mahtoiko Jeesuksella olla tavallista kehnompi päivä, päivä, jona hänen itsekontrollinsa petti: ensin hän kirosi kasvillisuutta matkallaan kaupunkiin ja sinne päästyään hän riehui temppelissä? Miten muuten voin selittää itselleni päivän tapahtumia? Kerron arvioni Jeesukselle.
  • Uskontunnustuksessa vakuutamme ”Minä uskon . . . syntien anteeksiantamisen. . .” Mitä ja kenelle minun on vaikeaa antaa anteeksi, kenelle ja mitä helpommin?
  • Minkä asian toteutumiseksi tarvitsen Jumalalta sinnikästä ja pitkäjänteistä uskoa?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

Jumala, opeta minua olemaan tiukka siinä, missä pitää olla tiukka, ja lempeä silloin, kun on lempeyden paikka.

Raamatunteksti(t)

11Niin Jeesus saapui Jerusalemiin. Hän meni temppeliin ja katseli siellä kaikkea, mutta koska oli jo myöhä, hän lähti kahdentoista opetuslapsensa kanssa Betaniaan.

Jeesus kiroaa viikunapuun

12Kun he seuraavana päivänä lähtivät Betaniasta, Jeesuksen tuli nälkä. 13Hän näki jonkin matkan päässä viikunapuun, joka oli lehdessä, ja meni katsomaan, löytyisikö siitä jotakin. Puun luo tultuaan hän ei kuitenkaan löytänyt muuta kuin lehtiä, sillä vielä ei ollut viikunoiden aika. 14Silloin Jeesus sanoi puulle: »Älköön kukaan enää ikinä syökö sinun hedelmääsi!» Hänen opetuslapsensa kuulivat tämän.

Temppelin puhdistaminen

15He tulivat Jerusalemiin, ja Jeesus meni temppeliin ja alkoi ajaa myyjiä ja ostajia sieltä ulos. Hän kaatoi rahanvaihtajien pöydät ja kyyhkysenmyyjien jakkarat 16eikä antanut kenenkään kulkea tavaraa kantaen temppelialueen kautta. 17Hän opetti ihmisiä näin: »Eikö ole kirjoitettu: ’Minun huoneeni on oleva kaikille kansoille rukouksen huone’? Mutta te olette tehneet siitä rosvojen luolan.»

18Ylipapit ja lainopettajat kuulivat tämän ja miettivät, miten saisivat Jeesuksen raivatuksi pois tieltä. He pelkäsivät häntä, koska hänen opetuksensa oli tehnyt ihmisiin voimakkaan vaikutuksen.

19Illan tultua Jeesus ja opetuslapset lähtivät kaupungin ulkopuolelle.

Viikunapuusta saatu opetus

20Kun he varhain aamulla kulkivat viikunapuun ohi, he näkivät sen kuivettuneen juuriaan myöten. 21Silloin Pietari muisti, mitä oli tapahtunut, ja sanoi Jeesukselle: »Rabbi, katso! Puu, jonka kirosit, on kuivettunut.» 22Jeesus sanoi heille: »Uskokaa Jumalaan. 23Totisesti: jos joku sanoo tälle vuorelle: ’Nouse paikaltasi ja paiskaudu mereen!’, se myös tapahtuu, jos hän ei sydämessään epäile vaan uskoo, että niin käy kuin hän sanoo.

Markus 11:11-23KR92Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.21.9
Seuraa meitä