Suomen Pipliaseura

25.08.2023

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 25.08.2023
TÄSSÄ
Jumala, elämässäni on aikoja ja hetkiä, jolloin olet kantanut minua. Kiitos niistä.
– – –
Kannathan minua tänäänkin.

SANA
Jeesukselle sanottiin: ”Johanneksen oppilaat paastoavat usein ja järjestävät rukoushetkiä, ja niin tekevät myös fariseusten oppilaat. Sinun oppilaasi sen sijaan syövät ja juovat.” Jeesus vastasi: ”Ettehän te voi pakottaa häävieraita paastoamaan niin kauan kuin sulhanen on heidän kanssaan, vai mitä? Tulee kyllä vielä sekin aika, jolloin sulhanen viedään heidän seurastaan. Silloin he paastoavat.”
Jeesus selitti asiaa myös tällaisten vertausten avulla: ”Eihän kukaan leikkaa uudesta vaatteesta paikkaa vanhaan vaatteeseen. Silloin uusi vaate menisi pilalle, eikä paikka edes sopisi vanhaan vaatteeseen. Eikä uutta viiniä kaadeta vanhoihin säilytyspusseihin. Jos niin tehtäisiin, uusi viini saisi nahan repeämään. Viini menisi hukkaan, ja pussit rikkoontuisivat. Uusi viini on kaadettava uusiin pusseihin. Eikä uutta viiniä halua kukaan, joka on juonut vanhaa viiniä. Hän sanoo vain, että vanha on hyvää.” (Luuk. 5:33–39)

  • Millaisia ilon ja helpotuksen aikoja muistan elämästäni ja jumalasuhteestani?
  • Miten olen selvinnyt ajoista, jolloin Jumala on tuntunut olevan totaalisesti poissa?
  • Uutta ei päivän tekstissä rakenneta vanhan varaan. Mitä siitä ajattelen? Mitä vanhaa Jeesuksen ja itseni välisessä vuorovaikutuksessa haluan hylätä, mitä uutta kaipaan? Kerron ajatuksistani hänelle.

TÄSTÄ ETEENPÄIN
Ilmestyskirjassa valtaistuimella istuva sanoo: ”Minä luon kaiken uudestaan” (Ilm. 21:5). Paavali puolestaan toteaa: ”Niinpä myös jokainen Kristuksen oma on uusi luomus; vanha katosi, uusi tuli tilalle” (2. Kor. 5:17). Herra, tässä olen, luo minut uudestaan.

Raamatunteksti(t)

Häävieraat eivät paastoa

33Jeesukselle sanottiin: »Johanneksen opetuslapset paastoavat usein ja pitävät rukouksia, samoin fariseusten opetuslapset, mutta sinun opetuslapsesi syövät ja juovat.» 34Hän vastasi: »Ette kai te voi vaatia häävieraita paastoamaan silloin kun sulhanen vielä on heidän kanssaan? 35Vielä tulee toinenkin aika. Kun sulhanen on otettu pois, silloin, niinä päivinä he paastoavat.»

36Jeesus esitti heille vielä vertauksen: »Ei kukaan leikkaa uudesta viitasta paikkaa ja ompele sitä vanhaan viittaan. Silloinhan uusi viitta menee pilalle eikä myöskään uudesta kankaasta otettu paikka sovi vanhaan. 37Eikä kukaan laske uutta viiniä vanhoihin leileihin. Silloinhan uusi viini rikkoo leilit, viini valuu maahan ja leilit ovat pilalla. 38Ei, uusi viini on laskettava uusiin leileihin. 39Ei kukaan, joka on juonut vanhaa viiniä, halua uutta. Hänen mielestään vanha on hyvää.»

Luukas 5:33-39KR92Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.13.12
Seuraa meitä