Suomen Pipliaseura

25.09.2023

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 25.09.2023
TÄSSÄ
Katselen ympärilleni, kuuntelen. Olet kaikkialla, myös tässä. Koetan tunnistaa läsnäolosi, Jumala. Kuuntelen sinua tavalla, joka minulta nyt luonnistuu.
– – –
Istuta sanasi minuun niin, että se kasvaa ja alkaa kantaa hedelmää.

SANA
Eräs oikeusoppinut halusi koetella Jeesusta. Niinpä hän kysyi: ”Opettaja, mitä minun pitäisi tehdä periäkseni ikuisen elämän?” Jeesus vastasi: ”Mitä laissa sanotaan? Miten sinä sitä luet?” Tähän mies vastasi: ”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi ja mielestäsi, koko elämälläsi ja kaikin voimin, ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” ”Hyvin vastattu”, Jeesus sanoi. ”Tee näin, niin saat elää.”
Mies halusi kuitenkin osoittaa olevansa hyvä ihminen ja kysyi: ”Mutta kuka on minun lähimmäiseni?”
Jeesus vastasi: ”Eräs mies oli menossa Jerusalemista Jerikoon, mutta jäi matkalla rosvojen käsiin. Rosvot veivät häneltä vaatteet päältä ja pieksivät hänet. Sitten he lähtivät ja jättivät hänet lojumaan puolikuolleena. Eräs pappi sattui kulkemaan samaa reittiä, mutta kun hän näki miehen, hän siirtyi toiselle puolelle tietä ja meni ohi. Paikalle tuli myös Leevin heimoon kuuluva mies, pappien avustaja. Kun hän näki tilanteen, hänkin vaihtoi tien puolta ja meni ohi.
Seuraavaksi paikalle tuli eräs samarialainen. Kun hän näki miehen, hänen sydäntään riipaisi. Hän meni miehen luokse, valutti tämän haavoihin oliiviöljyä ja viiniä ja sitoi ne. Sitten hän nosti miehen aasin selkään, vei hänet majataloon ja hoiti häntä. Seuraavana päivänä samarialainen antoi majatalon isännälle kaksi denaaria ja sanoi: ’Pidä hänestä huolta. Jos nämä eivät riitä kuluihin, niin maksan lisää, kun palaan.’
Kuka näistä kolmesta sinun mielestäsi osoitti olevansa rosvojen uhriksi joutuneen miehen lähimmäinen?” ”Se, joka kohteli häntä myötätuntoisesti”, mies vastasi, ja Jeesus sanoi: ”Mene ja tee sinä samoin.” (Luuk. 10:25–37)

  • Kuvittelen itseni paikalle, jossa oikeusoppinut ja Jeesus keskustelevat. Näen molemmat ja seuraan kumpaakin tarkasti. Mitä mieleeni nousee keskustelun eri vaiheissa?
  • Miten saisin oikeana pitämäni uskon muuttumaan oikeaksi toiminnaksi, puheen käytännöksi, ihanteen arjeksi? Mitä se minulta edellyttää? Minkä ohjeen antaisin itselleni?
  • Onko joku joskus kohdellut minua myötätuntoisesti? Oliko se helppo ottaa vastaan? Jään hetkeksi asumaan muistikuvaan. Miltä se tuntuu?

TÄSTÄ ETEENPÄIN
En voi pelastaa koko maailmaa, mutta jotakin voin tehdä, voin ottaa jonkin askelen. Mikä se on tänään?

Raamatunteksti(t)

Laupias samarialainen

25Muuan lainopettaja halusi panna Jeesuksen koetukselle. Hän kysyi: »Opettaja, mitä minun pitää tehdä, jotta saisin omakseni iankaikkisen elämän?» 26Jeesus sanoi hänelle: »Mitä laissa sanotaan? Mitä sinä itse sieltä luet?» 27Mies vastasi: »Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi ja koko sielustasi, koko voimallasi ja koko ymmärrykselläsi, ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.» 28Jeesus sanoi: »Oikein vastasit. Tee näin, niin saat elää.»

29Mies tahtoi osoittaa, että hän noudatti lakia, ja jatkoi: »Kuka sitten on minun lähimmäiseni?»

30Jeesus vastasi hänelle näin:

»Eräs mies oli matkalla Jerusalemista Jerikoon, kun rosvojoukko yllätti hänet. Rosvot veivät häneltä vaatteetkin päältä ja pieksivät hänet verille. Sitten he lähtivät tiehensä ja jättivät hänet henkihieveriin. 31Samaa tietä sattui tulemaan pappi, mutta miehen nähdessään hän väisti ja meni ohi. 32Samoin teki paikalle osunut leeviläinen: kun hän näki miehen, hänkin väisti ja meni ohi.

33»Mutta sitten tuli samaa tietä muuan samarialainen. Kun hän saapui paikalle ja näki miehen, hänen tuli tätä sääli. 34Hän meni miehen luo, valeli tämän haavoihin öljyä ja viiniä ja sitoi ne. Sitten hän nosti miehen juhtansa selkään, vei hänet majataloon ja piti hänestä huolta. 35Seuraavana aamuna hän otti kukkarostaan kaksi denaaria, antoi ne majatalon isännälle ja sanoi: ’Hoida häntä. Jos sinulle koituu enemmän kuluja, minä korvaan ne, kun tulen takaisin.’ 36Kuka näistä kolmesta sinun mielestäsi oli ryöstetyn miehen lähimmäinen?»

37Lainopettaja vastasi: »Se, joka osoitti hänelle laupeutta.» Jeesus sanoi: »Mene ja tee sinä samoin.»

Luukas 10:25-37KR92Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.14.1
Seuraa meitä