Suomen Pipliaseura

29.7.2024 Maanantai

Kuuntele Tässä olen harjoitus 29.7.2024

TÄSSÄ

Tunnustelen hetken sisimpäni tilaa, sen tarpeita ja tunteita.

. . .

Tuon ne nyt sinulle Jeesus.


SANA

Sen kuultuaan Jeesus lähti veneellä ja vetäytyi asumattomalle seudulle yksinäisyyteen. Kun ihmiset saivat tietää tästä, he lähtivät kaupungeista ja seurasivat Jeesusta kävellen. Jeesus nousi veneestä ja näki väenpaljouden. Hänessä heräsi sääli ihmisiä kohtaan, ja hän paransi heidän sairautensa.

Illan tullen oppilaat saapuivat Jeesuksen luokse ja sanoivat: »Tämä paikka on autio, ja päivä on jo pitkällä. Päästä ihmiset lähtemään, että he voivat mennä kyliin ostamaan itselleen ruokaa.» »Se ei ole tarpeen», Jeesus vastasi. »Antakaa te heille syötävää.» »Ei meillä ole kuin viisi leipää ja kaksi kalaa», oppilaat sanoivat. »Tuokaa ne minulle», Jeesus sanoi ja kehotti väkijoukkoa asettumaan nurmikolle. Hän otti ne viisi leipää ja kaksi kalaa, katsoi taivaalle ja lausui kiitosrukouksen. Sitten hän taitteli leivästä paloja ja antoi ne oppilaille, jotka puolestaan jakoivat ne ihmisille. Kaikki söivät vatsansa täyteen, ja ruoantähteitä jäi kaksitoista täyttä korillista. Syömässä oli ollut noin viisituhatta miestä ja lisäksi naisia ja lapsia.(Matt. 14: 13–21)

  • Kuultuaan suru-uutisen Johanneksen kuolemasta Jeesus haluaa olla yksin. Ihmiset seuraavat kuitenkin häntä ja Jeesus suostuu olemaan heitä varten. Pohdin mielessäni tapaa, jolla Jeesus ”näki” ihmiset ja omaa tapaani nähdä muut. Mitä minussa herää?
  • Oppilaat ovat hyvin tietoisia realiteeteista, ajasta ja paikasta. Jeesus kuitenkin kutsuu heidät uuteen ymmärrykseen sanomalla ”antakaa te heille syötävää!” Näin hän haastaa oppilaidensa tavan ajatella ja toimia. Tunnistanko tämän haasteen koskevan jollain tavoin myös itseäni?
  • Jeesus siunaa leivän kiittäen, murtaa sen ja antaa oppilailleen edelleen jaettavaksi. Mikä on minun paikkani tässä tapahtumassa, tällä näyttämöllä: sivustakatsoja, Jeesusta kuuntelemaan tullut, Jeesuksen oppilas vai jotakin muuta?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

Tuon sinulle sen vähäisen ja arkisen, mitä minulla on antaa. Ja sinä lausut kiitoksen!

Raamatunteksti(t)

Jeesus ruokkii viisituhatta miestä

13Kuultuaan tästä Jeesus lähti veneellä autiolle seudulle yksinäisyyteen. Mutta tieto levisi, ja kaupungeista lähti paljon väkeä maitse hänen peräänsä. 14Kun hän veneestä noustessaan näki kaikki nämä ihmiset, hänen tuli heitä sääli ja hän paransi kaikki sairaat.

15Illan suussa opetuslapset menivät hänen luokseen ja sanoivat: »Tämä on asumatonta seutua, ja päivä on jo pitkällä. Lähetä ihmiset pois, että he menisivät kyliin ostamaan itselleen ruokaa.» 16Mutta Jeesus sanoi: »Ei heidän tarvitse mihinkään mennä. Antakaa te heille syötävää.» 17»Ei meillä ole mukana muuta kuin viisi leipää ja kaksi kalaa», he vastasivat. 18»Tuokaa ne tänne minulle», sanoi Jeesus. 19Hän käski väkijoukon asettua nurmelle. Sitten hän otti ne viisi leipää ja kaksi kalaa, katsoi ylös taivaaseen ja lausui kiitoksen. Hän mursi leivät ja antoi palat opetuslapsille, ja opetuslapset jakoivat ne väelle. 20Kaikki söivät kyllikseen, ja tähteeksi jääneitä paloja kerättiin kaksitoista täyttä korillista. 21Syömässä oli noin viisituhatta miestä ja lisäksi naisia ja lapsia.

Matteus 14:13-21KR92Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.21.9
Seuraa meitä