Suomen Pipliaseura

31.8.2024 Lauantai

Kuuntele Tässä olen harjoitus 31.8.2024

TÄSSÄ

Sinä annat, sinä jakelet! Mittaamaton on armosi, Jumala!

. . .

Hyvyytesi ympäröi minut kauttaaltaan. Avaudun vastaanottamaan!


SANA

Tai ajatellaan näin: Isäntä kutsui palvelijat luokseen matkoille lähtiessään. Hän jakoi omaisuutensa heidän hoidettavakseen: Yhdelle hän antoi viisi miljoonaa, toiselle kaksi, kolmannelle yhden. Kukin sai kykyjensä mukaisen summan. Sitten isäntä matkusti pois. Viisi miljoonaa saanut ryhtyi toimeen heti isännän mentyä ja teki voittoa toiset viisi miljoonaa. Myös kaksi miljoonaa saanut teki voittoa toiset kaksi miljoonaa. Mutta se, joka oli saanut yhden miljoonan, meni ja hautasi isäntänsä rahat maahan. Pitkän ajan kuluttua isäntä palasi ja vaati palvelijoiltaan tilitykset. Viisi miljoonaa saanut toi tullessaan myös toiset viisi ja sanoi: ’Herra, annoit minulle viisi miljoonaa, ja minä tein voittoa toiset viisi.’ Isäntä sanoi hänelle: ’Hienoa! Sinä olet hyvä ja uskollinen palvelija. Olit luottamuksen arvoinen tässä pikkuasiassa, ja siksi annan sinun vastuullesi paljon muutakin. Tule juhlimaan herrasi kanssa!’ Kaksi miljoonaa saanut tuli ja sanoi: ’Herra, annoit minulle kaksi miljoonaa, ja minä tein voittoa toiset kaksi.’ Isäntä sanoi hänelle: ’Hienoa! Sinä olet hyvä ja uskollinen palvelija. Olit luottamuksen arvoinen tässä pikkuasiassa, ja siksi annan sinun vastuullesi paljon muutakin. Tule juhlimaan herrasi kanssa!’ Viimein isännän eteen tuli sekin palvelija, joka oli saanut yhden miljoonan. Hän sanoi: ’Herra, tiedän, että olet ankara mies. Niität sieltä, mihin et ole itse kylvänyt, ja kokoat sieltä, mihin et ole itse heittänyt siemeniä. Koska pelkäsin sinua, menin ja kätkin rahasi maahan. Tässä, ota omaisuutesi.’ Mutta isäntä sanoi: ’Sinä laiska ja huono palvelija! Sinä siis tiesit, että minä niitän sieltä, mihin en ole itse kylvänyt? Ja että kokoan sieltä, mihin en ole itse heittänyt siemeniä? Olisit siinä tapauksessa vienyt rahani pankkiin, niin että olisin palattuani saanut omani takaisin korkojen kanssa. Ottakaa häneltä miljoona ja antakaa se sille, jolla on jo kymmenen. Sillä niille, joilla jo on, annetaan lisää yllin kyllin. Siltä, jolla ei ole mitään, sen sijaan otetaan loputkin. Heittäkää tuo hyödytön palvelija ulos pimeyteen, missä itketään ja purraan hammasta.’” (Matt. 25: 14–30)

  • Jeesus pyytää kuulijoitaan ajattelemaan taivaiden valtakuntaa toisellakin tapaa: se on kuin omaisuus, jonka isäntä tallentaa palvelijoittensa hoitoon. Ratkaisevan tärkeää on, miten kukin hyödyntää tätä talletusta. Asetan itseni palvelijoiden joukkoon ja pohdin omaa kokemustani tässä suhteessa. Millainen talletuksen hoitaja olen?
  • Yhdellä palvelijalla näyttää olevan kielteinen kuva tai kokemus isännästä ja hän laiminlyö haltuunsa uskotun omaisuuden hoidon. Onko oma jumalakuvani tai kokemukseni hänestä ankara vai millainen? Kannustaako se hoitamaan haltuuni uskottua omaisuutta eli elämään taivaiden valtakunnan kansalaisena?
  • Taivaiden valtakunnan meille lahjoitettu omaisuus joko vastaanotetaan tai ”kätketään”. Ne, jotka vastaanottavat, saavat lisää ja ”kätkijät” menettävät kaiken. Millaiseen rukoukseen tämä minua johdattaa?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

Jumala, sinä lahjoitat armosi valtakunnan minulle ja pelastat minut tuomion alta. Ole ylistetty!

Raamatunteksti(t)

Palvelijoille uskotut rahat

14»Silloin on käyvä näin: Mies oli muuttamassa pois maasta. Hän kutsui puheilleen palvelijat ja uskoi koko omaisuutensa heidän hoitoonsa. 15Yhdelle hän antoi viisi talenttia hopeaa, toiselle kaksi ja kolmannelle yhden, kullekin hänen kykyjensä mukaan. Sitten hän muutti maasta.

16»Se, joka oli saanut viisi talenttia, ryhtyi heti toimeen: hän kävi niillä kauppaa ja hankki voittoa toiset viisi talenttia. 17Samoin se, joka oli saanut kaksi talenttia, voitti toiset kaksi. 18Mutta se, joka oli saanut vain yhden talentin, kaivoi maahan kuopan ja kätki sinne isäntänsä rahan.

19»Pitkän ajan kuluttua isäntä palasi ja vaati palvelijoiltaan tilitykset. 20Se, joka oli saanut viisi talenttia, toi toiset viisi niiden lisäksi ja sanoi: ’Herra, sinä annoit minulle viisi talenttia. Kuten näet, olen hankkinut voittoa toiset viisi.’ 21Isäntä sanoi hänelle: ’Hyvin tehty! Olet hyvä ja luotettava palvelija. Vähässä olet ollut uskollinen, minä panen sinut paljon haltijaksi. Tule herrasi ilojuhlaan!’

22»Myös se, joka oli saanut kaksi talenttia, tuli ja sanoi: ’Herra, sinä annoit minulle kaksi talenttia. Kuten näet, olen hankkinut voittoa toiset kaksi.’ 23Isäntä sanoi hänelle: ’Hyvin tehty! Olet hyvä ja luotettava palvelija. Vähässä olet ollut uskollinen, minä panen sinut paljon haltijaksi. Tule herrasi ilojuhlaan!’

24»Viimeksi tuli se palvelija, joka oli saanut vain yhden talentin, ja sanoi: ’Herra, minä tiesin, että sinä olet ankara mies. Sinä leikkaat sieltä, minne et ole kylvänyt, ja kokoat sieltä, minne et ole siementä viskannut. 25Minä pelkäsin ja kaivoin talenttisi maahan. Tässä on omasi.’ 26Isäntä vastasi hänelle: ’Sinä kelvoton ja laiska palvelija! Sinä tiesit, että minä leikkaan sieltä, minne en ole kylvänyt, ja kokoan sieltä, minne en ole siementä viskannut. 27Silloinhan sinun olisi pitänyt viedä minun rahani pankkiin, niin että olisin palatessani saanut omani takaisin korkoineen. 28– Ottakaa pois hänen talenttinsa ja antakaa se sille, jolla on kymmenen talenttia. 29Jokaiselle, jolla on, annetaan, ja hän on saava yltäkyllin, mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin mitä hänellä on. 30Heittäkää tuo kelvoton palvelija ulos pimeyteen. Siellä itketään ja kiristellään hampaita.’

Matteus 25:14-30KR92Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.21.9
Seuraa meitä