Suomen Pipliaseura

Autuaaksijulistus

Vuorisaarnan aloittavaa yhdeksää siunausta kutsutaan usein ”autaaksijulistuksiksi”. Autuaaksijulistuksia esiintyy Vuosisaarnan lisäksi myös Vanhassa testamentissa.

Autuaaksijulistus Vanhassa testamentissa

”Hyvä on sen osa, joka ei vaella jumalattomien tavoin” Jae ({Ps. 1:1), on esimerkki autuaaksijulistuksesta Vanhassa testamentissa. Autuaaksijulistuksessa toivotaan iloa tai onnea, ja se voi koskea nykyhetkeä tai tulevaisuutta. Jakeen Dan. 12:12 huomio on tulevassa onnessa (kärsimys nykyhetkessä ei ole mitään verrattuna siihen onneen, jonka tulevaisuudessa saa palkinnoksi tästä kärsimyksestä.) Useimmissa autuaaksijulistuksissa nykyinen ja tuleva onni sulautuvat kuitenkin yhteen.

Uskon ja tehtävän ilmaus

Autuaaksijulistus voi ilmaista uskoa siihen, että Jumala tahtoo hyvää omalle kansalleen. Sitä käytetään usein puhuttaessa Jumalan liitosta Israelin kanssa. Autuaaksijulistuksessa on myös eettinen ulottuvuus. Siinä edellytetään tietynlaista elämäntapaa. Jos siihen kykenee, tulee onnelliseksi.

Lupaus Jumalan uudesta valtakunnasta

Varhaisissa juutalaisissa teksteissä ja Uudessa testamentissa autuaaksijulistus sisältää myös apokalyptisen latauksen. Jos uskovat kestävät sinnikkäästi kärsimystä uskonsa takia, Jumala palkitsee heidät avokätisesti uudessa valtakunnassaan.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.11.22
Seuraa meitä