Suomen Pipliaseura

Ihmisen Poika

Topic_604_Evankeliumeissa Jeesus kutsuu itseään usein "Ihmisen Pojaksi".

Ihmisen poika tai ihmislapsi

Heprean termi ben adam ja aramean termi bar enaš tarkoittivat alun perin ihmiskunnan edustajaa, toisin sanoen tavallista ihmistä.

Jumalan Poika messiaanisena nimityksenä

Useimmissa evankeliumeissa "Ihmisen Poika" on nimike ja eikä viittaa "tavalliseen" ihmiseen. Tämä nimikkeen taustalla on juutalainen XtopicX_250_apokalyptinen kirjallisuus. Danielin kirjassa Dan. 7:13-14 ilmestyy hahmo, joka on "kuin ihmisen poika". Jumala antaa hänelle vallan määrätä maailmanlopusta. Danielin kirjassa tämä hahmo tulkitaan ihmisryhmäksi: "Korkeimman pyhäksi kansaksi" (katso Dan. 7:27 ).

Mark.14:62 liittyy Danielista lähteneeseen perinteeseen. Ihmisen Poika -nimellä Jeesus tarkoittaa Jumalan asettamaa tuomaria, joka tuomitsee maailman aikojen lopussa.

Nimikkeen myöhempi kehitys

Käsityksiä Ihmisen Poika -nimikkeestä tulkittiin ja kehitettiin kristinuskon alkuaikoina. Ajatusta Ihmisen Pojasta, jonka piti kärsiä ja nousta kuolleista (esimerkiksi Mark. 8:31), ei tunnettu juutalaisessa perinteessä.

Muissa evankeliumeissa Ihmisen Poika on Messiaan synonyymi. Ei ole täysin selvää, mitä Jeesus itse ajatteli ja tarkoitti.

Ihmisen poika ja Jumalan Poika

Termejä Ihmisen Poika ja XtopicX_150_Jumalan Poika ei ole helppoa erottaa toisistaan. Käytännössä näiden kahden termin merkitys näyttää olleen sama.

Kirjaudu sisään lukeaksesi tämän sisällön

Rekistetöitymällä saat käyttöösi useampia raamatunkäännöksiä, UT2020-äänikirjan ja käteviä lisätoiminnallisuuksia Raamatun lukemiseen.

Suomen Pipliaseurav.4.13.13
Seuraa meitä