Maat ja kansat
Antiikin Kreikan uskonto
Kuten useimmat muut antiikin uskonnot
Artemis
Kreikan mytologiassa
Asera
Asera oli kanaanilainen jumalatar, jota palvottiin monissa osissa muinaista Lähi-itää. Vanhassa testamentissa heprean sana ašera viittaa usein myös puiseen paaluun
Astarte
Astarte oli kanaanilainen jumalatar, jota palvottiin monissa osissa muinaista Lähi-itää. Se oli Tyroksen ja Sidonin kaupunkien tärkein jumalatar. Myös israelilaiset tunsivat Astarten.
Baal
Baal on yksi tunnetuimmista kanaanilaisista jumalista. Baalia palvottiin suuressa osassa muinaista Lähi-itää. Raamattu osoittaa, että Baal oli suosittu myös israelilaisten keskuudessa.
Babylon
Babylon on kaupunki nykyisen Irakin alueella. 500-luvulla eKr. Babylonista johdettiin suurta samannimistä valtakuntaa, joka valloitti myös Jerusalemin. Tällöin huomattava osa Jerusalemin ja Juudean väestöstä siirrettiin hallinnollisella päätöksellä Babylonin kaupungin seuduille (2. Kun. 25:8-21
Dagon
Dagon oli yksi filistealaisten tärkeistä Jumalista. Hänellä oli temppeli Gazassa ja Asdodissa (katso Tuom. 16:23
Dike
Kreikkalaisessa uskonnossa
Dioskuurit
Kreikkalaisen mytologian
Epikuros
Epikuros oli kreikkalainen filosofi (342-270 eKr.), joka perusti kuuluisan filosofikoulun. Apostolien teoissa kerrotaan hänen filosofiansa seuraajista.
Eteläinen eli Juudan kuningaskunta
Eteläinen kuningaskunta eli Juudan kuningaskunta on nimitys alueelle, jota Daavidin ja Salomon jälkeläiset hallitsivat noin vuodesta 926 eKr. Sen pääkaupunki oli Jerusalem. Juudan kuningaskunnan ja pohjoisen eli Israelin kuningaskunnan
Farao
Sana farao tarkoittaa ”suuri talo” tai ”palatsi”. 1400-luvulta eKr. alkaen se oli Egyptin kuninkaan titteli.
Foinikialaiset
Foinikialaiset olivat kanaanilainen kansa, joka asui nykyisen Libanonin ja Syyrian rannikon alueella. Foinikialaiset olivat kuuluisia merenkulkijoita ja kauppiaita. He liikkuivat laajasti Välimeren alueella. Foinikian tunnetuimpiin kaupunkeihin kuuluivat Tyros ja Sidon.
Hermes
Hermes oli kreikkalainen jumala
Juutalaiset
Sanaa juutalainen voidaan käyttää monin tavoin. Sana juutalainen on johdettu nimestä Juuda, joka oli yksi patriarkka Jaakobin pojista. Sitä käytetään:
Kreikkalainen uskonto hellenistisenä aikana
Aleksanteri Suuren valloitusretkien jälkeen kreikkalaisessa uskonnossa tapahtui monenlaisia muutoksia. Uskonto sai yhä enemmän vaikutteita muiden kansojen uskonnoista.
Liitto muinaisessa Lähi-Idässä
Liittojen solmiminen oli tärkeä osa yhteiskunnallista ja poliittista elämää muinaisessa Lähi-Idässä. Raamatun ajoilta on säilynyt lukuisia kansainvälisiä sopimustekstejä. Nämä vanhaa Israelia ympäröivissä maissa solmitut sopimukset tarjoavat lisävaloa raamatullisten liittojen
Moabilaisten, ammonilaisten ja filistealaisten jumalat
Israelin naapurikansat – moabilaiset, ammonilaiset ja filistealaiset – palvelivat eri jumalia. Seuraavat nimet mainitaan Vanhassa testamentissa:
Pohjoinen eli Israelin kuningaskunta
Pohjoinen kuningaskunta eli Israelin kuningaskunta koostui alueesta, joka kuului kymmenelle Israelin heimolle. Pohjoinen kuningaskunta syntyi Salomon valtakauden jälkeen, noin 926 eKr. Israelin kuningaskunnan ja eteläisen eli Juudan kuningaskunnan
Sikojen vuori
Niin kutsuttu 'sikojen vuori' Kursissa nykyisessä Jordaniassa.
Stoalaisuus
Stoalaisuus oli filosofinen koulukunta, joka sai alkunsa noin vuonna 300 eKr. syntyneessä Zenonin filosofikoulussa. Apostolien teoissa on mainintoja stoalaisista.