Suomen Pipliaseura

Aadam

Aadam ja Eeva muodostivat Raamatun ensimmäisen pariskunnan. Aadam on näin ihmiskunnan kantaisä. Aadam ja Eeva elivät Eedenin puutarhassa, kunnes Jumala lähetti heidät pois. Yhdessä he olivat Kainin, Abelin ja Setin vanhemmat.

Nimi Aadam

Aadam tarkoittaa ”ihmistä” tai ”miestä”, mutta on myös erisnimi. Nimi on hyvin samankaltainen kuin heprean sana ”maa” tai ”maan pinta”. Aadamin nimi kertoo, että hänet tehtiin maan tomusta (1. Moos. 2:7). Ensimmäisen Mooseksen kirjan luvuissa 1–3 Aadamia kutsutaan joko ”ihmiseksi” tai ”mieheksi”. Vasta kun hänet on Eevan kanssa karkotettu pois paratiisista, häntä aletaan kutsua ”Aadamiksi” ({1. Moos. 4:1).

Eedenin puutarha

Aadam oli saanut tehtäväksi viljellä ja vartioida Eedenin puutarhaa (1. Moos. 2:15). Tätä tehdessään hän oli yksin, ja Jumala näkee, että se ei ollut hyvä. Aadam ei myöskään löytänyt eläimistä ketään itselleen sopivaa kumppania.


Siksi Jumala nukutti Aadamin ja teki Aadamin kylkiluusta (1. Moos. 2:22) naisen. Tämä nainen oli Aadamin kaltainen, ja hän tunnisti itsensä naisessa.

Pois Eedenin puutarhasta

Aadam ja Eeva eivät saa syödä puutarhan keskellä olevan puun hedelmää. Käärme kuitenkin houkutteli Eevan syömään hedelmää, ja Eeva saa Adaminkin syömään. Sen tehtyään Aadam ja Eeva huomasivat olevansa alasti. He piiloutuivat Jumalalta, mutta Jumala kutsui heidät luokseen.


Jumala kysyi mieheltä, oliko tämä syönyt jotakin puusta. Mies myönsi syöneensä, mutta syytti naista. Nainen puolestaan syytti käärmettä, joka houkutteli hänet siihen (1. Moos. 3:11-13). Rangaistukseksi heidän oli lähdettävä Eedenin puutarhasta.

Jälkeläiset

Puutarhan ulkopuolella Aadam ja Eeva saavat kaksi poikaa Kainin ja Abelin. Kain tappaa veljensä Abelin. Aadamin ollessa 130-vuotias hän ja Eeva saivat vielä pojan, Setin (1. Moos. 5:3).

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.14.1
Seuraa meitä