Suomen Pipliaseura

Aaron

Aaron oli Mooseksen veli. Hän oli Israelin kansan ensimmäinen ylipappi.

Kun Mooses viipyi pitkään autiomaassa, israelilaiset tulivat kärsimättömiksi ja Aaron teki heille sonnia esittävän kultaisen veistoksen.

Nimi Aaron

Nimi Aaron saattaa tarkoittaa ”valaistunut”. Aaron on Mooseksen ja Mirjamin veli. Heidän vanhempiensa nimet ovat Amram ja Jokebed, ja he kuuluvat Leevin heimoon. He kuuluivat niihin israelilaisiin, joita sorrettiin Egyptissä.


Aaron meni naimisiin Juudan heimoon kuuluneen Eliseban kanssa. He saivat neljä poikaa, joiden nimet olivat: Nadab, Abihu, Eleasar ja Itamar (2. Moos 6:23).

Aaron ja Mooses

Jumala antoi Aaronille ja tämän veljelle Moosekselle tehtäväksi vapauttaa Israelin kansa Egyptistä (2. Moos 4:10-17). Yhdessä he menivät faraon luo, mutta tämä kielsi orjakansaansa lähtemästä. Hän antoi israelilaisille luvan lähteä vasta, kun egyptiläiset olivat kokeneet kymmenen vitsausta.

Ylipappi

Aaron ja Mooses johtivat kansaa autiomaan halki neljäkymmentä vuotta. Tämän matkan aikana Aaron vihittiin pyhäkön ensimmäiseksi ylipapiksi. Myös hänen poikansa vihittiin papeiksi. Aaron oli heidän kanssaan vastuussa uhrilahjoista ja pyhästä telttamajasta.


Israelin kansan myöhemmät papit olivat Leevin heimon ja Aaronin suvun jälkeläisiä.

Kultainen sonni

Kun israelilaiset tulevat Siinain vuorelle, Mooses kiipesi vuoren huipulle kohtaamaan Jumalan. Kansan mielestä hän viipyi siellä liian kauan. Siksi he pyysivät Aaronilta jumalaa, joka voisi johtaa heitä eteenpäin autiomaassa.


Aaron ei uskaltanut torjua heidän pyyntöään. Hän määräsi israelilaiset luovuttamaan kultakorunsa. Niistä hän valoi sonnia esittävän kultaisen veistoksen (2. Moos. 32:1-6).


Kun Mooses laskeutui alas vuorelta ja näki kultaisen sonnin, hän raivostui. Hän paiskasi maahan Jumalalta saamansa kaksi kivitaulua ja ne särkyivät. Sitten hän hävitti polttamalla kultaisen sonnin. Mooses sekoitti veistoksen tuhkan veteen ja pakotti israelilaiset juomaan sen (2. Moos. 32:15-20).

Aaronin kuolema

Aaron kuoli juuri ennen kuin kansa saapuu luvattuun maahan. Hänet haudattiin Horinvuorelle 4. Moos.33:38-39).

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.14.1
Seuraa meitä