Suomen Pipliaseura

Dina

Dina oli Jaakobin ja Lean tytär. Eräänä päivänä hänet raiskasi mies, joka halusi myöhemmin mennä hänen kanssaan naimisiin. Kun Dinan veljet kuulivat tapahtuneesta, he tekivät suunnitelman sisarensa raiskauksen kostamiseksi.

Nimi Dina

Nimi Dina tarkoittaa ”tuomio”. Jaakobin jokaisen pojan kohdalla annetaan selitys heidän nimensä merkityksestä, mutta Dinan kohdalla näin ei ole. Dina ei myöskään itse sano mitään Jaakobin lapsia koskevissa kertomuksissa.

Dina oli Jaakobin ja Lean nuorin lapsi. Perheen ainoana tyttärenä hänellä oli hyvin erilainen rooli kuin veljillään.

Raiskaus

Eräänä päivänä Dina lähti tapaamaan lähiseudun tyttöjä ja Hamorin poika Sikem raiskasi hänet. Hamor hallitsi Sikemin kaupunkia, jolla oli siis sama nimi kuin hänen pojallaan.

Raiskattuaan Dinan Sikem kaipasi häntä edelleen ja halusi mennä naimisiin hänen kanssaan. Jaakob kuuli, mitä hänen tyttärelleen oli tapahtunut, mutta ei tehnyt mitään.

Dinan veljien kosto

Kun Dinan veljet kuulivat tapahtuneesta, he miettivät suunnitelmaa sisarensa raiskauksen kostamiseksi. He ehdottivat, että kaikki Sikemin kaupungin miehet ja pojat täytyy ympärileikata ennen kuin Sikem voisi mennä naimisiin Dinan kanssa.

Sikemin kaupungin miehet uskoivat Sikemin ja Hamorin puhetta ja suostuvat ehtoihin. Sen seurauksena kolmantena päivänä kaikki Sikemin miehet makasivat kivulloisina sängyissään. Silloin kaksi Dinan täysveljeä Simeon ja Leevi ottivat miekkansa esiin ja murhasivat Sikemin, hänen isänsä sekä kaikki muut miehet, ja ryöstivät veljiensä kanssa kaupungin.

Elämästä syrjässä?

Nimi ”Dina” mainitaan tämän jälkeen vain kerran 1. Moos 46:15 nimiluettelossa. Raamattu ei kerro, menikö Dina koskaan naimisiin tai saiko hän lapsia.

Tämä hiljaisuus muistuttaa 2. Sam. 13:1-22 kertomusta Tamarin raiskauksesta. Kun Tamarin velipuoli Amnon oli raiskannut hänet, Tamar muutti asumaan veljensä Absalomin luo ja pysyi yksin lopun elämäänsä. ”Ja Tamar jäi yksinäisenä asumaan veljensä Absalomin taloon.” (2. Sam. 13:20)

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.20.14
Seuraa meitä