Suomen Pipliaseura

Herodes Suuri

Herodes Suuri oli Juudean roomalaisen provinssin kuningas vuosina 37-4 eKr. Hän oli taitava hallitsija, joka toteutti suuria rakennushankkeita. Hän oli kuitenkin myös väkivaltainen ja kostonhimoinen.
 

Matt. 2:1-22 mukaan Herodes murhautti Betlehemissä kaikki vastasyntyneet pojat siinä pelossa, että uusi kuningas on syntynyt siellä.


 

Herodes kaappasi vallan

 


Juudea oli muodostanut Samarian ja Idumean kanssa Rooman provinssin vuodesta 63 eKr. alkaen. Vuonna 40 eKr. hasmonealaisten sukuun kuulunut Antigonos kapinoi roomalaisia vastaan palauttaakseen hasmonealaisten kuningaskunnan. Roomalaiset asettivat Herodeksen kuninkaaksi taistelemaan Antigonosta vastaan.Roomalaisten tuella Herodes voitti Antigonoksen vuonna 37 eKr. ja otti vallan omiin käsiinsä. Juutalaiset vieroksuivat Herodesta, koska hän ei ollut juutalaista syntyperää, hän oli poliittisesti Rooman puolella ja noussut valtaistuimelle julmin keinoin.


 

Herodes Rakentaja

 


Historioitsijat kutsuvat Herodesta myös Herodes Rakentajaksi, koska hän pani toimeen useita suuria rakennushankkeita. Hän rakensi Kesarean satamakaupungin täysin roomalaiseen tyyliin. Hän myös vahvisti Masadan linnoitusta. Pysyäkseen hyvissä väleissä juutalaisten kanssa hän korjasi ja laajensi Jerusalemin temppeliä.


 

Herodes Uudessa testamentissa

 


Herodes Suuri oli ensimmäinen kolmesta Herodes -nimisestä roomalaisesta hallitsijasta, jotka mainitaan Uudessa testamentissa. Herodes Suuri oli kuninkaana Jeesuksen syntyessä (Matt. 2:1; Luuk. 1,5). Hänen poikansa Herodes Antipas mestautti Johannes Kastajan (Matt. 14:1-12) ja hänen pojanpoikansa Herodes Agrippa, surmasi apostoli Jaakobin (Ap. t. 12:1-2). Matteuksen evankeliumin luvun 2 mukaan Herodes oli kuullut idästä tulleilta tietäjiltä, että uusi kuningas oli syntynyt Betlehemissä. Pelätessään valtansa menettämistä hän tapatti kaikki alle kaksi vuotta vanhat poikalapset Betlehemin alueella.


 

Milloin Jeesus syntyi?

 


Historioitsija Flavius Josefuksen mukaan Herodes Suuri kuoli vuonna 4 eKr. Tämä tarkoittaisi, että Jeesus syntyi aikaisemmin kuin ajanlaskumme perusteella on oletettu. On hyvin mahdollista, että kristillinen ajanlasku perustuu riittämätön tietoon Jeesuksen syntymävuodesta, koska tämä tapa laskea vuosia tuli käyttöön vastaa 500-luvulla jKr.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.14.1
Seuraa meitä