Suomen Pipliaseura

Isebel

Isebel oli kuningas Ahabin vaimo. Tämä kannusti häntä palvomaan Israelin Jumalan sijaan sään ja hedelmällisyyden jumalaa Baalia. Kun profeetta Elia vastusti Isebeliä, hän joutui pakenemaan henkensä edestä.

Isebel oli Sidonin kuninkaan Etbaalin tytär. Sidon oli foinikialainen kaupunki, joka sijaitsi nykyisen Libanonin alueella. Isebel nai Ahabin, joka oli pohjoisen Israelin kuningaskunnan hallitsija.


 Ilm. 2:20 viitataan Isebel-nimiseen naiseen ”joka sanoo itseään profeetaksi ja johtaa opetuksillaan minun palvelijoitani harhaan”. Nimen käyttäminen tässä yhteydessä heijastaa Vanhan testamentin kielteistä kuvaa Isebelistä.

Profeetta Elia

Isebel halusi kansan palvelevan Israelin Jumalan sijaan kanaanilaisten jumalia Baalia ja Aseraa. Tästä syystä hän yritti tappaa kaikki Herran profeetat (1. Kun. 18:13), ja asetti heidän tilalleen Baalin ja Aseran profeettoja (1. Kun. 18:19).


Profeetta Elia haastoi Baalin profeetat todistamaan, että heidän jumalansa oli oikea Jumala. Kun Elia oli todistanut, että Baal ei ollut oikea Jumala, hän määräsi kaikki Baalin profeetat tapettaviksi. Kun Isebel kuuli tämän, että hän ilmoitti tekevänsä saman Elialle (1. Kun. 19:1-2). Siksi Elia pakeni Horebinvuorelle ja pysytteli toistaiseksi loitolla kuninkaallisesta palatsista.

Nabotin viinitarha

Nabot omisti viinitarhan kuningas Ahabin palatsin läheisyydessä. Ahab halusi ostaa Nabotin maan tehdäkseen siitä kasvimaan. Nabot kieltäytyi myymästä, koska Mooseksen lain mukaan maaomaisuutta ei saanut siirtää heimolta toiselle (4. Moos. 36:7-9).


Isebel ratkaisi ongelman kavalasti. Hän sai kaksi miestä esittämään vääriä syytöksiä Nabotista, jotta tuomarit tuomitsisivat hänet kuolemaan. Nabot kivitettiin kuoliaaksi kaupungin ulkopuolella kuin rikollinen.

Isebelin kuolema

Kun Nabot oli kuollut, Ahab halusi ihailla omistamaansa uutta maatilkkua. Mutta yhtäkkiä profeetta Elia ilmestyi ja sanoi, että Ahab ja Isebel tulevat itse kokemaan samanlaisen häpeällisen lopun kuin Nabot. Isebeliä ei tulla hautaamaan, vaan kulkukoirat syövät hänen ruumiinsa kaupungin ulkopuolella (1. Kun. 21:23; 2. Kun. 9:36).

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.14.1
Seuraa meitä