Suomen Pipliaseura

Jael

Jaelilla oli tärkeä rooli israelilaisten armeijan voittaessa kanaanilaiset (Tuom. 4-5). Hän tappoi Siseran, kanaanilaisten armeijan komentajan, kun tämä haki suojaa hänen teltastaan. Siseran tappoi nainen eikä voitosta saanut kunniaa israelilaisten johtajana toiminut Barak.

Nimi Jael

Nimi Jael tarkoittaa ”vuorikauris”. Raamatussa tämän nimi esiintyy vain Tuomarien kirjan luvuissa 4 ja 5.


Jael oli keniläisen Heberin vaimo. Keniläiset olivat paimentolaiskansa. He matkustivat ympäriinsä telttoineen ja karjoineen. He eivät kuuluneet Israelin kansaan, vaan olivat midianilaisten suvun sivuhaara. He olivat hyvissä väleissä Israelin vihollisten kanaanilaisten kanssa.

Sota Israelin ja Kanaanin välillä

Jael oli tietämättään osallisena Israelin ja Kanaanin armeijoiden välisessä taistelussa. Barakin johtamat israelilaiset voittivat Siseran johtamat kanaanilaiset. Sisera pakeni Jaelin telttaan ja pyysi tätä piilottamaan itsensä.


Jael antoi Siseralle maitoa juotavaksi ja peitti hänet huovilla. Pian Sisera nukahti. Sitten Jael otti vasaran ja vaarnan, jonka iski Siseran pään läpi. Barakin ja hänen miestensä tullessa Jaelin teltalle vähän myöhemmin Sisera oli jo kuollut.

Naisen tappama

Muinaisessa Lähi-Idässä oli pöyristyttävää, jos sotasankari kuoli naisen tappamana. Tuom.9:53 nainen pudotti myllynkiven Abimelekin niskaan. Abimelek loukkaantui vakavasti ja pyysi palvelijaansa tappamaan hänet miekallaan, jotta kansa ei myöhemmin voisi väittää, että nainen tappoi hänet.


Jael nautti tekonsa vuoksi suurta arvostusta israelilaisten keskuudessa, koska hän vapautti heidät merkittävästä vihollisesta. Tuom.5:24 Jaelia kutsutaan ”naisista siunatuimmaksi”.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.14.1
Seuraa meitä