Suomen Pipliaseura

1.12.2022 vesper

UT lukukappale

Vertaus kylväjästä

1Samana päivänä Jeesus lähti ulos, meni järven rantaan ja istuutui. 2Hänen luokseen tuli niin paljon ihmisiä, että hänen oli mentävä veneeseen. Hän istui veneessä, ja väkijoukko oli rannalla. 3Jeesus selitti heille monia asioita vertausten avulla. Hän sanoi: »Mies lähti kylvämään. 4Kun hän heitteli siemeniä maahan, osa niistä päätyi tien viereen. Sitten linnut tulivat ja söivät ne. 5Osa siemenistä päätyi kallioiseen paikkaan, jossa maata ei ollut paljoa. Niinpä vilja alkoi kasvaa saman tien, koska multakerros oli ohut. 6Vilja jäi kuitenkin juurettomaksi ja paahtui kuivaksi auringon noustua. 7Osa siemenistä päätyi piikkipensaikkoon, ja pensaat kasvoivat ja tukahduttivat viljan. 8Mutta loput siemenet päätyivät hyvään maahan ja antoivat satoa sata, kuusikymmentä tai kolmekymmentä jyvää. 9Kuunnelkaa, jos teillä on korvat!»

Vertausten tarkoitus

10Oppilaat tulivat kysymään Jeesukselta, miksi hän puhui ihmisille vertauksin. 11Jeesus vastasi: »Teille on paljastettu taivaiden valtakunnan salaisuudet, mutta heille ei. 12Sille, jolla jo on, annetaan lisää yllin kyllin. Siltä, jolla ei ole, otetaan sen sijaan loputkin pois. 13Puhun heille vertauksin, koska he eivät näe, vaikka katsovat. He eivät kuule eivätkä ymmärrä, vaikka kuuntelevat. 14Heissä toteutuu Jesajan profetia:

’Kuunnelkaa vaikka kuinka;

ette kuitenkaan ymmärrä.

Katselkaa vaikka kuinka;

ette kuitenkaan näe.

15Sillä tämän kansan sydän on kovettunut.

Heidän korvansa kuulevat huonosti,

ja silmänsä he ovat sulkeneet,

etteivät näkisi silmillään,

kuulisi korvillaan,

ymmärtäisi sydämellään

eivätkä kääntyisi,

enkä minä parantaisi heitä.’

16Mutta te olette onnellisia, koska teidän silmänne näkevät ja korvanne kuulevat. 17Minä vakuutan teille: Moni profeetta ja oikeamielinen olisi halunnut nähdä sen, minkä te olette nähneet. He olisivat halunneet kuulla sen, minkä te olette kuulleet. He eivät kuitenkaan nähneet eivätkä kuulleet.»

Kylväjävertauksen selitys

18»Kuulkaa siis, mitä vertaus kylväjästä tarkoittaa. 19Aina, kun joku kuulee sanoman valtakunnasta eikä ymmärrä sitä, tulee Paholainen ja sieppaa sen, mitä sydämeen on kylvetty. Tätä tarkoittaa tien viereen kylvetty siemen. 20Kalliolle kylvetty siemen taas tarkoittaa sitä, että ihminen kuulee sanoman ja ottaa sen heti mielihyvin vastaan. 21Se ei kuitenkaan juurru häneen vaan jää tilapäiseksi. Kun häntä aletaan vainota sanoman takia ja hän joutuu ahtaalle, muuttuu sanoma hänelle heti vastenmieliseksi. 22Piikkipensaisiin kylvetty siemen tarkoittaa tätä: Ihminen kuulee sanoman, mutta maalliset huolet ja rikkauden houkutukset tukahduttavat sen. Tällainen ihminen jää hedelmättömäksi. 23Hyvään maahan kylvetty siemen sen sijaan tarkoittaa sitä, että ihminen kuulee sanoman ja ymmärtää sen. Tällainen ihminen tuottaa satoa sata-, kuusikymmentä- tai kolmekymmentäkertaisesti.»

Matt. - Matteus 13:1-23UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.21.8
Seuraa meitä