Suomen Pipliaseura

10.6.2022 vesper

UT lukukappale

1Mitä etuja juutalaisilla siis on? Mitä hyötyä on ympärileikkauksesta? 2Paljonkin ja monenlaista. Ensinnäkin se, että heille on uskottu se, mitä Jumala on puhunut. 3Entä sitten? Kaikki eivät tätä uskoneet, mutta ei kai heidän epäuskonsa tee tyhjäksi Jumalan uskollisuutta? 4Ei tietenkään! Vaikka kaikki ihmiset valehtelevat, Jumalan on osoittauduttava luotettavaksi. Onhan kirjoitettu:

»...jotta sanasi osoittaisivat sinut syyttömäksi

ja seisoisit tuomiolla voittajana.»

5Mitä siis pitäisi sanoa siitä, että meidän väärämielisyytemme tuo esiin Jumalan oikeudenmukaisuuden? Puhun nyt, niin kuin ihmiset puhuvat: onko Jumala epäoikeudenmukainen kohdistaessaan vihansa meihin? 6Ei tietenkään! Miten Jumala siinä tapauksessa voisi tuomita maailman? 7Ja silti: jos minun valheeni on korostanut Jumalan totuutta ja lisännyt hänen kunniaansa, miksi minut tuomitaan syntisenä? 8Jotkut väittävät meidän sanovan: »Tehdään pahaa, niin saamme aikaan hyvää!» Tämä ei ole totta, ja nämä pilkkaajat saavat ansaitsemansa rangaistuksen.

Kukaan ei ole syytön

9Olemmeko me juutalaiset siis muita paremmassa asemassa? Emme oikeastaan. Juurihan esitimme sen syytöksen, että niin juutalaiset kuin kreikkalaisetkin ovat synnin vallassa. 10Onhan kirjoitettu:

»Ei ole ketään kunnollista,

11ei yhtäkään, joka ymmärtäisi;

kukaan ei etsi Jumalaa.

12Kaikki luopuivat hänestä

ja tulivat yhdessä kelvottomiksi.

Ei ole yhtään hyväntekijää,

ei yhtäkään.

13Ihmisten kurkku on avoin hauta,

kielellään he pettävät, ja huultensa alla

heillä on kyykäärmeen myrkkyä.

14Kaikkien suusta tursuaa katkeria kirouksia,

15vikkelin jaloin he kiitävät vuodattamaan verta.

16Tuhoa ja kurjuutta he jättävät jälkeensä,

17rauhan tietä he eivät tunne,

18ja jumalanpelkokin on heille vieras.»

19Me tiedämme, että lain sanat on tarkoitettu vain niille, joita laki koskee. Näin kukaan ei voi väittää niitä vastaan, vaan koko maailma joutuu Jumalan tuomittavaksi. 20Eihän kukaan kelpaa Jumalalle lakia noudattamalla. Lain tehtävä on kertoa, mitä synti on.

Room. - Kirje roomalaisille 3:1-20UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.21.8
Seuraa meitä