Suomen Pipliaseura

13.1.2023 laudes

UT lukukappale

Älkää tuomitko

1Meitä on syytä ajatella Kristuksen palvelijoina, joiden haltuun on annettu Jumalan salaisuudet. 2Sellaisten ihmisten on syytä osoittautua luotettaviksi. 3Minulle on silti samantekevää, joudunko teidän tai jonkin maallisen tuomioistuimen tutkittavaksi. En itsekään tuomitse itseäni, 4koska en mielestäni ole syyllistynyt mihinkään. Se ei tee minusta syytöntä, mutta minun tuomarini on Herra.

5Älkää siis tuomitko mitään ennen aikojaan, ennen kuin Herra tulee. Hän valaisee pimeät piilot ja paljastaa salatut ajatukset. Silloin jokainen saa kiitoksen Jumalalta.

6Veljet ja sisaret, teidän takianne olen soveltanut itseeni ja Apollokseen erilaisia vertauskuvia. Toivon, että oppisitte niistä ymmärtämään sanonnan: »Ei enempää kuin kirjoitukset sallivat.» Silloin ette ala pullistella toistenne edessä ettekä asetu toisianne vastaan.

Kukaan ei ole muita parempi

7Kuka sinut toteaisi muita paremmaksi? Onko sinulla muka jotain, mitä et ole saanut lahjaksi? Jos ei, niin miksi kehuskelet ikään kuin kaikki olisi omaa ansiotasi? 8Olettepa te jo kylläisiä, olettepa te rikkaita. Teistä on tullut hallitsijoita, toisin kuin meistä. Kunpa teistä olisikin tullut hallitsijoita, niin me voisimme hallita teidän kanssanne!

9Jumala on tainnut panna meidät apostolit viimeiselle sijalle. Olemme kuin kuolemaantuomitut areenalla, koska meistä on tullut sirkushuvia enkeleille ja ihmisille, koko maailmalle. 10Me olemme järjettömiä Kristuksen takia, mutta te Kristuksen omat olette viisaita. Me olemme heikkoja, te vahvoja; teitä kunnioitetaan, meitä halveksitaan. 11Vieläkin me kärsimme nälkää ja janoa. Meitä lyödään ympäri korvia, kun vaellamme resuisina kulkureina. 12Joudumme elättämään itsemme raskaalla työllä. Meitä loukataan, mutta me siunaamme. Meitä vainotaan, mutta me kestämme. 13Kun meistä puhutaan pahaa, me puhumme rohkaisevasti. Meistä on tullut pelkkää jätettä ja koko maailman roskakasa.

Paavali seurakunnan isänä

14Kun kirjoitan näin, en tahdo häpäistä teitä vaan ojentaa teitä kuin rakkaita lapsiani. 15Kristuksen omina teillä on kyllä kymmeniätuhansia kasvattajia mutta vain yksi isä. Minähän teistä tein Kristuksen Jeesuksen omia julistamalla hänen ilosanomaansa.

16Kehotan siis teitä seuraamaan minun esimerkkiäni. 17Sitä varten lähetän nyt luoksenne Timoteuksen, rakkaan hengellisen lapseni, joka on minulle uskollinen. Hän palauttaa mieleenne, miten minä Kristuksen Jeesuksen omana elän ja mitä opetan kaikkialla eri seurakunnissa.

18Jotkut teistä ovat alkaneet käyttäytyä ylimielisesti, aivan kuin en olisikaan tulossa luoksenne. 19Minä tulen kuitenkin pian, jos Herra niin tahtoo. Silloin saan selville, onko noista ylimielisistä mihinkään. Heidän puheistaan en välitä, 20sillä Jumalan valta ei perustu puheeseen vaan voimaan. 21Kumpaa siis haluatte: tulenko luoksenne raippa kädessä vai rakastavin ja rauhallisin mielin?

1. Kor. - 1. kirje korinttilaisille 4:1-21UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.20.15
Seuraa meitä