Suomen Pipliaseura

27.9.2022 laudes

UT lukukappale

Vanginvartija alkaa uskoa

25Puolen yön aikaan Paavali ja Silas rukoilivat ja lauloivat ylistyslauluja Jumalalle. Muut vangit kuuntelivat heitä. 26Äkkiä tuli voimakas maanjäristys, joka sai vankilan perustukset huojumaan, kaikki ovet avautumaan ja kaikkien kahleet irtoamaan. 27Vartija heräsi ja näki vankilan ovien olevan auki. Hän uskoi vankien karanneen ja veti miekan esiin tappaakseen itsensä. 28Silloin Paavali huusi kovalla äänellä: »Älä tee mitään pahaa itsellesi! Me olemme kaikki täällä.»

29Vartija pyysi valoa ja ryntäsi sisään. Hän alkoi vapista ja heittäytyi Paavalin ja Silaksen jalkoihin. 30Hän saattoi heidät ulos ja kysyi: »Herrat! Mitä minun pitää tehdä pelastuakseni?» 31Paavali ja Silas vastasivat: »Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä ja kaikki talossasi asuvat pelastutte.» 32Niin he puhuivat Herran sanaa hänelle ja kaikille muille hänen talossaan. 33Vartija otti heidät luokseen keskellä yötä ja pesi heidän haavansa. Hänet ja koko hänen talonväkensä kastettiin saman tien. 34Hän vei Paavalin ja Silaksen sisään, tarjosi heille ruokaa ja piti juhlat koko joukolle, koska oli alkanut uskoa Jumalaan.

Paavali ja Silas vapautetaan

35Aamulla viranomaiset lähettivät henkivartijoitaan sanomaan vanginvartijalle: »Päästä ne miehet vapaaksi.» 36Vartija kertoi asiasta Paavalille: »Viranomaiset lähettivät tiedon, että teidät vapautetaan. Lähtekää siis ja menkää rauhassa.» 37Silloin Paavali sanoi henkivartijoille: »Meidät piestiin julkisesti ja heitettiin vankilaan, vaikkei meitä ollut tuomittu mistään ja olemme Rooman kansalaisia. Aiotteko nyt ajaa meidät pois vähin äänin? Ei onnistu. Viranomaiset saavat itse tulla päästämään meidät.»

38Henkivartijat ilmoittivat tämän vastauksen viranomaisille, jotka pelästyivät kuullessaan, että vangit olivat roomalaisia. 39He tulivat lepyttelemään Paavalia ja Silasta, saattoivat heidät ulos ja pyysivät heitä poistumaan kaupungista. 40Vankilasta lähdettyään he menivät Lyydian luokse. He tapasivat siellä uskovia, rohkaisivat näitä ja lähtivät sitten pois.

Ap. t. - Apostolien teot 16:25-40UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.21.8
Seuraa meitä