Suomen Pipliaseura

29.3.2024 Pitkäperjantai

Sana

He saapuivat paikkaan, jonka nimi Golgata on käännettynä Pääkallonpaikka. Siellä he tarjosivat Jeesukselle viiniä, johon oli sekoitettu sappea. Jeesus maistoi sitä, mutta ei halunnut juoda enempää.

Kun sotilaat olivat ristiinnaulinneet Jeesuksen, he jakoivat hänen vaatteensa keskenään heittämällä arpaa. Sitten he jäivät istumaan ja vartioimaan häntä. He kiinnittivät Jeesuksen yläpuolelle tekstin, joka kertoi hänen tuomionsa syyn: ”Tämä on Jeesus, juutalaisten kuningas.” Samaan aikaan Jeesuksen kanssa ristiinnaulittiin kaksi rikollista. Toinen pantiin hänen oikealle puolelleen, toinen vasemmalle.

Ohikulkijat pilkkasivat Jeesusta. Päätään nyökyttäen he sanoivat: ”Siinähän nyt sitten hajotat temppelin ja rakennat uuden kolmessa päivässä. Jos kerran olet Jumalan Poika, niin pelasta itsesi ja tule alas ristiltä!” Ylipapit pilkkasivat Jeesusta yhdessä oppineiden ja kansanjohtajien kanssa. He sanoivat: ”Muita hän on kyllä auttanut, mutta omaa henkeään hän ei pysty pelastamaan. Hän on olevinaan Israelin kuningas. Jos hän tulee alas ristiltä, me uskomme häneen. Hän on pannut toivonsa Jumalaan, joten antaa Jumalan nyt pelastaa hänet, jos tahtoo. Hänhän väittää olevansa Jumalan Poika.” Jeesuksen kanssa ristiinnaulitut rikollisetkin pilkkasivat häntä samalla tavalla.

Keskipäivällä maan päälle tuli pimeys, jota kesti kolme tuntia. Kolmen aikoihin Jeesus huusi kovalla äänellä: ”Eeli, Eeli, lema sabaktani?” Se tarkoittaa: ”Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?” Jotkut kuulijoista sanoivat: ”Hän huutaa Eliaa apuun.” Yksi heistä juoksi ottamaan pesusienen. Hän kasteli sienen hapanviinillä, kiinnitti sen ruokokeppiin ja antoi Jeesuksen juoda. Muut sen sijaan sanoivat: ”Saapa nähdä, tuleeko Elia pelastamaan hänet.” Mutta Jeesus huusi taas kovalla äänellä ja antoi henkensä. Samalla hetkellä temppelin väliverho repesi kahtia ylhäältä alas asti, maa järisi ja kalliot halkeilivat. Haudat avautuivat, ja monien poisnukkuneiden pyhien ruumiit nousivat ylös. Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen he lähtivät haudoistaan ja menivät pyhään kaupunkiin, missä he ilmestyivät monille.

Jeesusta vartioivat sotilaat ja heidän sadanpäällikkönsä pelästyivät pahoin tuntiessaan maan järisevän ja nähdessään muut tapahtumat. ”Hän oli tosiaan Jumalan Poika”, he sanoivat. (Matt. 27: 33–54)

Suomen Pipliaseurav.4.21.8
Seuraa meitä