Suomen Pipliaseura

5.9.2022 laudes

UT lukukappale

Filippos ja etiopialainen eunukki

26Sitten Herran enkeli sanoi Filippokselle: »Lähde puolenpäivän aikaan. Kulje sitä autiota tietä, joka vie Jerusalemista Gazaan.» 27Filippos lähti matkaan. Hän kohtasi tiellä etiopialaisen miehen, eunukin, joka oli Etiopian kuningattaren eli kandaken hovimies ja vastuussa koko tämän omaisuudesta. Hän oli tullut Jerusalemiin palvomaan Jumalaa 28ja istui nyt paluumatkalla vaunuissaan lukemassa profeetta Jesajan kirjaa.

29Henki sanoi Filippokselle: »Mene vaunujen viereen ja pysy siinä.» 30Kun Filippos juoksi vaunujen luokse ja kuuli, että mies luki profeetta Jesajan kirjaa, hän kysyi: »Hyvä herra, mahdatko ymmärtää mitään siitä, mitä luet?» 31»Mitenpä minä ymmärtäisin, jollei kukaan opasta minua», mies vastasi ja pyysi Filipposta nousemaan vaunuihin hänen seurakseen. 32Tämä oli se Jesajan kirjan kohta, jota mies oli lukenut:

»Hänet vietiin teuraaksi kuin lammas,

hän oli vaiti kuin karitsa.

Keritsijän edessä ei sekään avaa suutaan.

33Nöyryytys kumosi hänen tuomionsa.

Kuka kertoisi hänen jälkeläisistään?

Hän ei saa enää elää maan päällä.»

34Eunukki sanoi Filippokselle: »Pyydän sinua kertomaan, ketä profeetta tarkoittaa. Puhuuko hän itsestään vai jostain toisesta?» 35Filippos ryhtyi selittämään. Hän aloitti puheena olevasta kohdasta ja kertoi miehelle ilosanomaa Jeesuksesta.

36Kun he kulkivat tietä eteenpäin, he tulivat veden äärelle. Silloin eunukki sanoi: »Katso, tuossa on vettä. Voitko kastaa minut? Estääkö mikään?» 37 38Eunukki käski pysäyttää, ja he laskeutuivat vaunuista ja astuivat veteen. Sitten Filippos kastoi hänet.

39Kun he nousivat vedestä, Herran Henki sieppasi Filippoksen mukaansa. Eunukki ei enää nähnyt häntä mutta jatkoi iloisena matkaansa. 40Filippos nähtiin seuraavaksi Asdodissa. Hän kulki kaupungista toiseen julistamassa ilosanomaa, kunnes tuli Kesareaan.

Ap. t. - Apostolien teot 8:26-40UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.21.9
Seuraa meitä