Suomen Pipliaseura

13.6.2022 laudes

UT lukukappale

Hyväsydäminen samarialainen

25Eräs oikeusoppinut halusi koetella Jeesusta. Niinpä hän kysyi: »Opettaja, mitä minun pitäisi tehdä periäkseni ikuisen elämän?» 26Jeesus vastasi: »Mitä laissa sanotaan? Miten sinä sitä luet?» 27Tähän mies vastasi: »Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi ja mielestäsi, koko elämälläsi ja kaikin voimin, ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.» 28»Hyvin vastattu», Jeesus sanoi. »Tee näin, niin saat elää.»

29Mies halusi kuitenkin osoittaa olevansa hyvä ihminen ja kysyi: »Mutta kuka on minun lähimmäiseni?»

30Jeesus vastasi: »Eräs mies oli menossa Jerusalemista Jerikoon, mutta jäi matkalla rosvojen käsiin. Rosvot veivät häneltä vaatteet päältä ja pieksivät hänet. Sitten he lähtivät ja jättivät hänet lojumaan puolikuolleena. 31Eräs pappi sattui kulkemaan samaa reittiä, mutta kun hän näki miehen, hän siirtyi toiselle puolelle tietä ja meni ohi. 32Paikalle tuli myös Leevin heimoon kuuluva mies, pappien avustaja. Kun hän näki tilanteen, hänkin vaihtoi tien puolta ja meni ohi.

33Seuraavaksi paikalle tuli eräs samarialainen. Kun hän näki miehen, hänen sydäntään riipaisi. 34Hän meni miehen luokse, valutti tämän haavoihin oliiviöljyä ja viiniä ja sitoi ne. Sitten hän nosti miehen aasin selkään, vei hänet majataloon ja hoiti häntä. 35Seuraavana päivänä samarialainen antoi majatalon isännälle kaksi denaaria ja sanoi: ’Pidä hänestä huolta. Jos nämä eivät riitä kuluihin, niin maksan lisää, kun palaan.’

36Kuka näistä kolmesta sinun mielestäsi osoitti olevansa rosvojen uhriksi joutuneen miehen lähimmäinen?» 37»Se, joka kohteli häntä myötätuntoisesti», mies vastasi, ja Jeesus sanoi: »Mene ja tee sinä samoin.»

Luuk. - Luukas 10:25-37UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.20.15
Seuraa meitä