Suomen Pipliaseura

10. Elämä pyhiinvaelluksena: Jumalan lahjat

Jumalan lahjat

Rakkauden kaksoiskäsky on tavallaan “käsky” ja tuttu elämänohje. Samalla se muistuttaa kaikesta siitä hyvästä, jota Jumala on juuri minulle antanut. Se viittaa Jumalaan, joka rakastaa ilman rajoja ja joka kutsuu myös meitä toimimaan samoin.

Kutsun sinua pysähtymään. Voit aluksi katsella ympärillesi ja rauhassa huomioida eri asioita, missä oletkin. Samalla mielesi rauhoittuu. Sulje hetkeksi silmäsi ja kuuntele hengityksesi levollista rytmiä tai ääniä ympärilläsi. Kun olet valmis, avaa silmät ja ota raamatunteksti uudestaan esiin.

Lue teksti useaan kertaan pysähdellen. Mitä mielikuvia, ajatuksia tai tunteita tämä teksti sinussa herättää? Onko teksti tuttu? Mitä olet siitä ajatellut joskus? Mitä ajattelet siitä nyt? Anna ajatusten, mielikuvien ja tunteiden kulkea vapaasti.

Mietiskelevässä rukouksessa voit pysähtyä tämän tekstin kanssa neljän näkökulman ääreen.

Jumalan lahjat minulle: Mitä kaikkea Jumala on tehnyt hyväksesi? Mitä hän on elämääsi antanut: perheen, ihmissuhteet, työn ja harrastukset, oman tilan ja paikan, elämän eri tapahtumat, kokemukset, hyvät ominaisuutesi ja taitosi…

Pohdi, kuinka voit jakaa lahjojasi muille. Miten kiitollisuus voisi näkyä suhteessasi toisiin ihmisiin?

Jumalan lahjat koko luomakunnalle: Jumala antaa elämän ja kasvun.

Miten sinä arvostat näitä lahjoja ja miten se näkyy elämässäsi?

Jumala tekee jatkuvasti työtään maailmassa: Katsele, miten Jumalan toiminta näkyy maailmassa ja ympärilläsi. Mitä näet?

Jumalan rakkaus on rajaton: Pohdi tätä kaikkea vielä hetki. Katsele ympärillesi. Missä näet Jumalan rakkauden läsnäolon nyt?

Voit päättää rukoukseen:

Herra, ota kaikki minun vapauteni, muistini, ymmärrykseni ja tahtoni, kaikki mitä minulla on ja mitä omistan. Sinä olet minulle sen antanut ja sinulle, Herra, annan sen takaisin. Kaikki on sinun, käytä sitä yksin oman tahtosi mukaan. Annan minulle vain rakkautesi ja armosi, sillä se on minulle tarpeeksi. Aamen.

(Ignatius de Loyolan rukous)

Teksti: Henri Järvinen

Raamatunteksti(t)

Kysymys tärkeimmästä käskystä

28Muuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut, miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: »Mikä käsky on kaikkein tärkein?» 29Jeesus vastasi: »Tärkein on tämä: ’Kuule, Israel: Herra, meidän Jumalamme, on ainoa Herra. 30Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi ja koko voimallasi.’ 31Toinen on tämä: ’Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.’ Näitä suurempaa käskyä ei ole.»

32Lainopettaja sanoi hänelle: »Oikein, opettaja! Totta puhuit, kun sanoit, että Herra on ainoa Jumala, ei ole muita kuin hän. 33Ja kun rakastaa häntä koko sydämestään, kaikella ymmärryksellään ja kaikella voimallaan ja rakastaa lähimmäistään niin kuin itseään, se on enemmän kuin polttouhrit ja kaikki muut uhrit.» 34Jeesus näki, että hän vastasi viisaasti, ja sanoi hänelle: »Sinä et ole kaukana Jumalan valtakunnasta.»

Kukaan ei enää rohjennut kysyä Jeesukselta mitään.

Markus 12:28-34KR92Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.20.15
Seuraa meitä