Suomen Pipliaseura

Paavali

Juutalainen Paavali oli evankeliumin tunnetuin saarnaaja ensimmäisellä vuosisadalla jKr. Apostolien tekojen mukaan hän oli kotoisin Tarsoksen kaupungista ja oli Rooman kansalainen.

 

Kaksi nimeä

 


Kuten monilla juutalaisilla tuohon aikaan myös Paavalilla oli sekä kreikkalainen että ja heprealainen nimi. Uudessa testamentissa hänet yleensä tunnetaan nimellä Paavali. Tämä latinalaisperäinen nimi tarkoittaa ”pieni” tai ”pikkuruinen”. Myös Paavali itse käytti tätä nimeä kirjoittaessaan kirjeitä.Apostolien tekojen alussa apostoli Paavalia kutsutaan hänen heprealaisella nimellään ”Saul”. Apt .t. 13:9 alkaen – eli pian hänen kääntymisensä jälkeen – kirjoittaja käyttää mieluummin nimeä ”Paavali”.Apostolien teoissa Apt. t. 9:4-7 Jeesus ja Ananias puhuttelevat Paavalia suoraan käyttäen hänen heprealaista nimeään ”Saul”. Nimi tarkoittaa ”se jota pyydettiin” ja se oli myös Israelin ensimmäisen kuninkaan nimi (1. Sam. 9).


 

Paavalin perhe

 


Paavalin alkuperästä, hänen vanhemmistaan tai hänen perheestään ei tiedetä paljoakaan. Joka tapauksessa hän oli juutalainen Benjaminin heimosta (Room. 11:1; {Fil. 3:5%}). Apostolien tekojen Apt. t. 23:16 mukaan hänellä oli sisar, jolla puolestaan oli poika. Tämä pelasti Paavalin vaarallisesta tilanteesta.Ensimmäisestä korinttilaiskirjeestä 1. Kor. 7:7 voidaan päätellä, että hän oli kirjettä kirjoittaessaan naimaton. Ei ole tiedossa, pysyikö hän naimattomana koko elämänsä ajan.


 

Paavalin synnyinpaikka

 


Paavali syntyi luultavasti vähän ennen vuotta 0 jkr. Apostolien tekojen Apt. t. 22:3 mukaan hän syntyi Tarsoksessa. Kaupunki sijaitsi Vähä-Aasiassa ja oli tuolloin Kilikian roomalaisen provinssin pääkaupunki. Siellä oli juutalainen yhteisö, johon Paavali ja hänen perheensä luultavasti kuuluivat.


 

Rooman kansalainen

 


Apostolien tekojen kirjoittaja kertoo, että Paavali oli Rooman kansalainen (Ap. t. 22:25-29; Ap. t. 23:27). Tämä tarkoitti, että hänellä oli tiettyjä erityisoikeuksia. Rooman kansalaisuus selittää, miksi häntä ei esimerkiksi vangittu ilman asianmukaista oikeudenkäyntiä, ei ruoskittu eikä ristiinnaulittu. Paavali ei kirjeissään kirjoita mitään asemastaan Rooman kansalaisena.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.20.15
Seuraa meitä