Suomen Pipliaseura

Aloita syvyyssuuntainen matka kohti itseä ja Jumalaa

Mitä, jos antaisit aikaa joka päivä sielullesi? Pysäyttäisit arjen pyörteet ja maailman pauhun, ottaisit hetken tietoiselle läsnäololle? Useinhan sitä mieli on jossain muualla kuin siinä hetkessä: eilisen murheissa, huomisen suunnitelmissa, jossain lämpimämmässä tai lähempänä ratkaisua. Tässä olen – Päivittäisiä hengellisiä harjoituksia kutsuu etsimään paikkaa, jossa voi olla läsnä itselleen ja Jumalalle.

Tietoisen läsnäolon voima

Monet Raamatun henkilöt, kuten Jesaja, Mooses ja Maria, ovat vastanneet Jumalan kutsuun sanoen: ”Tässä olen”. Se on perusrukous Jumalan edessä, kertoo Pekka Y. Hiltunen, yksi materiaalin kirjoittajista. Hiltusen lisäksi uusia mietiskelyitä kirkkovuodelle 2023–2024 ovat olleet kirjoittamassa Jaana Räntilä, Pirjo Kantala ja Kalevi Virtanen. Räntilä yhdistää kirjan nimen Raamatun alkulehdille. Syntiinlankeemuksessa ihminen meni piiloon Jumalalta, eikä uskaltanut olla läsnä Jumalan edessä. Nämä hartaudet ovat niin ikään vastakohtaa syntiinlankeemukselle. Niissä kutsutaan olemaan rehellinen itselleen ja Jumalalle, tulemaan esiin ja sanomaan: Tässä olen.

Päivittäiset mietiskelyt voi kuunnella tai lukea ilmaisessa Piplia-sovelluksessa. Tekstit ovat luettavissa myös raamattu.fi:ssä ja kuunneltavissa Spotifyssa. Uudet tekstit ovat ilmestyneet myös kätevän kokoisena pokkarikirjana, joka on kevyt kantaa mukana arjessa.

Tutustu itseesi Raamatun kautta

Noin kolmen minuutin mietiskelyt aloittavat syvyyssuuntaisen tutkiskelun, joka saattaa seurata pidemmällekin. Harjoitusten periaatteena on, että lukija saatetaan Raamatun tekstin kautta oivaltamaan jotain itsestään ja Jumalasta. Emme opeta oikeaa lukutapaa tekstiin, Kantala painottaa, – vaan mietiskelyissä etsitään oman elämän hyvää perustaa. – Vastaukset siihen eivät ole valmiita, vaan aina henkilökohtaisia.

Kun luet tekstin, mistä asemasta huomaat lukevasi sitä? Mistä löydät itsesi? Vastaus ohjaa syvempään itsetuntemukseen, Virtanen avaa menetelmää. Psykoterapeuttina toimiva Räntilä nyökkää ja jatkaa: Oma elämä tulee vuoropuheluun tekstin kanssa tunnetasolla. Tekstit luovat kontekstin Jumalaan ja itseensä syventymiseen. Tie kohti itseä kulkee käsi kädessä Jumalaan tutustumisen kanssa. Samalla tutustuu myös omaan paikkaansa maailmassa.

Kun Jumala kutsuu, voitko rehellisesti vastata ”Tässä olen”? Aloita matka tietoiseen läsnäoloon, Raamatun eläytymiseen, itsesi ja Jumalan ihmettelyyn jo tänään.

Lue tai kuuntele mietiskelyt: www.raamattu.fi tai lataa ilmainen Piplia-sovellus

Kevytkantoinen pokkari mukaan päivittäiseen arkeen: www.sacrum.fi

Teksti ja kuva: Hanna Paavilainen, Suomen Pipliaseura

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä