Suomen Pipliaseura
18.10.2018

Digimarkus.fi – mobiilikansan evankeliumikäännös

DigiMarkus on Markuksen evankeliumin uusi käännös suomen kielelle. Se on tehty alkukielestä suoraan mobiilikäyttäjille – kulkee siis siellä missä sinäkin. Erityistä käännöksessä on, ettei sitä paineta missään vaiheessa. DigiMarkus julkaistiin vuonna 2017 Digmarkus.fi-sivustolla, ja nyt se on saatavilla myös Raamattu.fi-verkkopalvelussa ja Piplia-sovelluksessa.

DigiMarkus on tarkoitettu kaikenikäisille suomea puhuville mobiililaitteiden käyttäjille. Kääntämisen johtotähtenä on kuitenkin pidetty parikymppisten ymmärtämää rikasta nykysuomea. Samalla kääntämisessä on otettu huomioon lukeminen päätelaitteelta.

DigiMarkusta voi lukea miltä tahansa päätelaitteelta, myös pöytäkoneelta, kannettavalta tai tabletilta. Jos kuuntelu tuntuu mieluiselta, DigiMarkus löytyy Piplia-sovelluksesta myös äänitteenä. Raamattu.fi-palveluun ääniraamatut tulevat myöhemmässä kehitysvaiheessa. Siihen asti verkkoselaimen kautta kuunteluun voi käyttää lyhytosoitetta: Digimarkus.fi/play 

Nykyihmiselle ymmärrettävää kieltä

DigiMarkuksen käännöstyötä ohjasi tietyt käännöstyön periaatteet, jotka perustuivat aiempaan tutkimukseen ja käännökselle asetettuihin tavoitteisiin. Kääntämisen aikana kiinnitettiin huomiota mm. lauseiden pituuksiin, lauserakenteisiin ja 20-vuotiaiden ymmärtämään sanastoon. Käyttäjälähtöiseksi kääntämiseksi luonnehdittu käännöstapa tuotti raikasta ja ymmärrettävää suomea, jota kaikenikäisten on helppo lukea tai kuunnella. Käännöksessä on pyritty parhaalla mahdollisella tavalla välittämään alkuperäistä merkitystä niin, että se on nykyihmiselle ymmärrettävä.

DigiMarkus-evankeliumikäännös on aidosti ekumeeninen. DigiMarkuksen käännöstyön seitsemänhenkisessä ohjausryhmässä on ollut mukana paitsi jäseniä yliopistolta myös eri kirkkokuntien edustajia. Mukana ovat olleet Katolinen kirkko Suomessa, Suomen ortodoksinen kirkko, ev.lut. kirkko sekä vapaakristillisten edustus. Työn on rahoittanut Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Kirkkohallitus, ja se on ollut osa Reformaation merkkivuoden hankkeita. DigiMarkus julkaistiin keväällä 2017.

Käyttäjiltä kerätään yhä palautetta – sitä voi antaa helposti itse palvelun kautta. DigiMarkus on saavuttanut  innostusta myös rippikouluissa. Lue tästä vinkkejä rippikoulukäyttöön!

Lue lisää

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä