Suomen Pipliaseura

Mistä aloittaa Raamatun lukeminen?

Jos on aikaa vain yhdelle...

Raamattu ei ole vain yksi kirja, vaan se on kokonainen kirjasto. Sen kokonaan lukeminen vaatii aikaa, pitkäjänteisyyttä ja istumalihaksia. Jos ottaa kuitenkin haasteekseen lukea tämän kirjastoteoksen kannesta kanteen, yksi hyvä tapa rytmittää suoritusta on Piplian ilmainen lukuohjelma Päivän eväät, jonka avulla voi lukea Raamatun vuodessa. Mutta jos ei halua sitoutua lukumaratoniin, vaan haluaisi sivistää, hengellistää tai ilahduttaa itseään nopeammalla sprintillä Raamatun lehdissä, niin mistä kannattaisi aloittaa? Jos on aikaa vain yhdelle, niin mikä Raamatun kirja tai tarina kannattaa lukea? Raamatun lukemisen ammattilaiset vastaavat.

Lukuvinkit Raamatusta

Kiukutteleva profeetta juoksee Jumalaa karkuun

"Kerta kaikkiaan mainio, inhimillisesti koskettava, elämänläheistä huumoria ja lämmintä ironiaa sisältävä pienoisnovelli, joka mahduttaa huikean kerronnallisen kaaren alle 50 jakeeseen ja alle kolmeen sivuun, on pieni profeetta Joona. Kirja on erityisen lennokas alusta loppuun. Siinä on samastuttava päähenkilö, yksi Vanhan testamentin antisankareista, eräänlainen akuankka, jonka kiukuttelulle naureskellessamme kohtaamme samalla oman peilikuvamme. Joona on hahmo, joka yrittää paeta Jumalan selän taakse. Kalakohtaus ampuu iloisesti täysin överiksi. Matkalla meripedon kitaan tuo epäonnen soturi saa ihan sivutuotteena kokonaisen laivallisen merimiehiä kääntymään hänen Jumalansa Jahven palvojiksi – mutta kaikki tapahtuu täysin ilman profeetan omaa ansiota. Joona saa kokonaisen kaupungin toimimaan niin, että kaikki lupaavat parantaa tapansa ja jopa eläimetkin puetaan säkkiin ja tuhkaan katumuksen merkiksi. Mutta vaikuttavuus ei tuo iloa: Joona pahoittaa itkupotkuraivariin asti mielensä siitä, ettei Jumala lähetäkään taivaalta tulta eikä tulikiveä, ei edes ensimmäistä salamaa. Lopussa Jumala kohtaa tämän mököttäjän lempeästi ja ymmärtäväisesti, ja koko kirja päättyy retoriseen kysymykseen. Teksti ei opeta sormi pystyssä vaan juuri omassa tyylilajissaan koskettaa syvälle, ihmisyyden ytimeen, kaiken turhantärkeyden tuolle puolen."
Mika Aspinen, raamattuteologian kouluttaja, VT2028-ohjausryhmän jäsen 

Joonan kirja on lennokas kertomus on yhtäältä täynnä absurdiksi äityviä käänteitä ja huumoria, toisaalta samastuttavia tunteita turhautumisesta kiitollisuuteen. Kirja on niin lyhyt, että se käy hyvin vaikka (aikuisen) iltasaduksi.
Hanna Vanonen, kääntäjä, eksegetiikan asiantuntija, Suomen Pipliaseura

Psalmeista saa kaikuja päivään ja yöhön

Suosittelisin aloittamaan psalmeista! Niiden ihmisääneen on usein helppo samaistua, ja ne voi ottaa oman Jumala-suhteen tueksi. Yhden psalmin lukemiseen ei mene kauan, ja säkeen tai pari voi toistaa muutaman kerran ja antaa sitten kaikua mielessään pitkin päivää. Psalmeissa on mahtavia kielikuvia kuten lapsi äitinsä rinnalla (psalmi 131), ylitsevuotava malja (psalmi 23) tai parralle valuva öljy (psalmi 133).
Riikka Halme-Berneking, Raamatunkäännöstyön johtava asiantuntija, Suomen Pipliaseura

Joskus, kun en saa unta, kuuntelen psalmeja luettuina. Tämä vaatii hyvän lukijan. Kuuntelen mielelläni David Suchetin ääntä.
Chris Pekka Wilde, Raamatunkäännöstyön johtava asiantuntija, Suomen Pipliaseura

Vuorisaarna tarjoilee ohjeita elämään

Psalmien lisäksi sanoisin, että hyvä teksti aloittaa on Vuorisaarna, Matt 5-7. Vaikka teksti on lyhyehkö, se haastaa pohtimaan, millaista on hyvä elämä ja kuinka muiden kanssa voi tulla juttuun.
Seppo Sipilä, Raamatunkäännöstyön johtava asiantuntija, Suomen Pipliaseura

Aloita alusta!

Suosittelen luettavaksi Raamatun ensimmäisiä sivuja eli Genesiksen alkukertomuksia 1. Moos. 1-11. Näissä luvuissa ilmenee ihmisen ikiaikainen halu ymmärtää paikkaansa maailmankaikkeudessa ja maailmassa, sekä ympärillään näkemiään ja kokemiaan ilmiöitä. Kuvataiteessa, kirjallisuudessa ja musiikissa on Vanhan testamentin teksteistä ehkä eniten hyödynnetty juuri ensimmäistä Mooseksen kirjaa, siksi kertomusten tunteminen avaa uusia näkökulmia myös kulttuuriin laajemmin.
Kirsi Valkama, kääntäjä, eksegetiikan asiantuntija, Suomen Pipliaseura

Alkukertomukset ovat kerronnallisia, mutta niiden sisältö on mitä suuremmissa määrin vertauskuvallista ja ajatonta. Ne koskettavat ihmisen syvintä olemusta, hänen tunteitaan ja olotilaansa. Juuri vertauskuvallisuuden takia alkukertomukset pysäyttävät lukijansa ja laittavat ajatuksia liikkeelle. Niissä on juuri sopivassa määrin purtavaa.
Paavo Huotari, Raamatunkäytön asiantuntija, Suomen Pipliaseura

Ensimmäisestä Mooseksen kirjasta jokainen löytää jotain, niin kokeneempi lukija kuin sellainen, joka ei ole Raamattua aiemmin lukenut. Esimerkiksi Joosef-kertomukset (1. Moos. 37–50) tarjoilevat suuria tunteita, lennokkaita käänteitä sekä vaikeuksista voittoon - siis draamaa parhaimmillaan.
Hanna Vanonen, kääntäjä, eksegetiikan asiantuntija, Suomen Pipliaseura

-

Raamattublogia kirjoittavat Suomen Pipliaseuran työntekijät ja ystävät. Suomen Pipliaseura ylläpitää Raamattu.fi -sivustoa sekä tarjoaa Raamatun sisältöjä ymmärrettävästi, ajankohtaisesti ja matalalla kynnyksellä. Jokaisen on mahdollista löytää Raamatun sanoma itselleen sopivalla tavalla.

Lue lisää: www. piplia.fi

Suomen Pipliaseurav.4.23.1
Seuraa meitä