Suomen Pipliaseura

Luonto ja maantiede

Tilaaja
Aamutähti

Venus-planeettaa pidetään yleensä aamutähtenä. Venus on näkyvissä juuri ennen päivän koittoa. Siksi aamutähteä käytetään vertauskuvana Jumalan valon saapumisesta, valon, joka karkottaa pimeyden.

Aasi
Tilaaja
Akaatti

Akaatti on läpikuultava kivi. Se on yleensä vaaleansininen tai harmaa.

Tilaaja
Ametisti

Ametisti on mineraali, jonka väri vaihtelee vaalean purppurasta tumman siniseen ja violettiin. 

Gennesaretin sardiineja

Gennesaretin järven kalansaaliit koostuivat luultavasti pääasiassa sardiineista, karpin sukuisista barbeista sekä kirjoahvenista.

Tilaaja
Granaattiomena

Granaattiomena on pensasmaisen puun hedelmä. Puu voi voi kasvaa noin 20 metriä korkeaksi. Hedelmä on pyöreä, väriltään tulipunainen ja aukileikattuna tähdenmuotoinen. Granaattiomenassa on paljon siemeniä.

Tilaaja
Hinnomin laakso

Hinnomin laaksosta käytetään Vanhassa testamentissa kahta nimitystä: Hinnomin laakso tai Ben-Hinnomin laakso (”Hinnomin poika”). Nimet viittaavat laakson alkuperäiseen omistajaan Hinnomin sukuun.

Tilaaja
Hyasintti

Hyasintti on jalokivi, väri vaihtelee yleensä tumman keltaisesta tumman punaiseen.

Tilaaja
Jalokivet

Raamatussa esiintyy monia jalokiviä ja puolijalokiviä. Monien Vanhassa ja Uudessa testamentissa mainittujen kivien kohdalla ei ole aivan selvää, mihin kiveen viitataan. 

Tilaaja
Jaspis

Jaspis on punainen jalokivi, joka esiintyy sekä Vanhassa testamentissa (esimerkiksi ylipapin rintakilvessä) että Uudessa testamentissa (katso esimerkiksi Ilm. 4:3).

Jordan
Jordan

Jordanjoki. Kuva on otettu Jordaniassa.

Tilaaja
Karneoli

Karneoli on oranssinpunainen puolijalokivi, joka oli peräisin Vähä-Aasian Sardesista. Karneolia kutsuttiin alkuperäpaikkansa mukaan myös ”sardiksi” (katso myös Ilm. 4:3).

Tilaaja
Koira

Muinaisessa Israelissa vahtikoiria ja lammaskoiria pidettiin suuressa arvossa.  Sen sijaan katu- ja kulkukoiria pidettiin saastaisina kiusankappaleina. Siksi sanaan "koira" liittyy Raamatussa usein kielteisiä mielleyhtymiä.

Tilaaja
Krysoliitti

Krysoliitti on kirkas, kristallin tapainen mineraali. Muinaisessa Lähi-idässä tätä nimeä käytettiin pääasiassa vihertävän sinisistä kivistä (akvamariini).

Lampaita
Tilaaja
Suitsuke

Suitsuke tarkoittaa Raamatussa pihkalajia, jolla oli tärkeä rooli telttamajassa sekä Salomon temppelissä ja sen ympäristössä. Suitsuke tuoksuu poltettaessa miellyttävästi.
 
On epäselvää, minkä tyyppisestä puusta tämä pihka muinaisessa Lähi-Idässä korjattiin.

Tilaaja
Topaasi

Topaasi on vaalea ja läpinäkyvä mineraali, joka on väriltään usein vaaleansininen tai keltainen.

Tilaaja
Turkoosi

Turkoosi on läpinäkyvä mineraali. Se on yleensä väriltään (ruskehtavan) punainen.

Tilaaja
Turkoosi

Turkoosi on läpikuultamaton mineraali, joka on väriltään kirkkaan sininen tai omenanvihreä.

Tilaaja
Vadi

Vadi on autiomaan laaksossa sijaitseva kuiva joenuoma, joka sadekaudella täyttyy nopeasti vedellä.

Tilaaja
Varpunen

Varpunen on pieni lintu, joka oli yleinen myös Raamatun aikoina. Varpusia pyydystettiin ja myytiin toreilla. Varpusia myytiin edullisesti ruoaksi.

Suomen Pipliaseurav.4.19.0
Seuraa meitä