Suomen Pipliaseura

Kiitos äiti – rakkauden ja kiitollisuuden päivä

Äitienpäivä on erityinen päivä, jolloin saamme juhlia ja muistaa maailman tärkeimpiä naisia: äitejä. Toki äitejä pitää ja saa muistaa muinakin päivinä.

Äidin rakkaus on voima, joka auttaa meidät läpi elämän myrskyjen sekä antaa meille turvaa ja lohtua aina tarvitessamme. Olimme minkä ikäisiä tahansa, olemme aina äitiemme lapsia.

Äitienpäivä on erityinen päivä, jolloin saamme juhlia äitejämme ja kaikkea sitä rakkautta, voimaa ja rohkeutta, jota he antavat elämäämme. Äidin kaltaisessa asemassa voi myös olla joku muu tärkeä henkilö, varaäiti, mummi, täti, serkku, opettaja.

Äitienpäivänä voimme kiittää äitejämme kaikesta, mitä he ovat tehneet ja tekevät edelleen puolestamme. Kiitos ei ole vain sana, vaan tunne, joka tulee sydämestämme.

Tiesitkö, että äitienpäivän toi Yhdysvalloista Suomeen kansakoulunopettaja, kansanedustaja Vilho Reima, joka vaikutti silloisessa Kotikasvatusyhdistyksessä? Äitienpäivän viettoa aloiteltiin ensimmäisen kerran maaseudulla 7. heinäkuuta 1918. Seuraavana vuonna juhlittiin laajemmin syyskuun toisena sunnuntaina. Sen jälkeen päivä siirtyi toukokuun kolmanneksi sunnuntaiksi. Vuonna 1927 äitienpäivä vakiintui nykyiselle paikalleen toukokuun toiseksi sunnuntaiksi. Virallinen liputuspäivä äitienpäivä on ollut vuodesta 1947 lähtien.

Raamatussa äidit ovat keskeisessä roolissa ja äitiyttä korostetaan. Lapset ovat Jumalan lahja. Äidit ovat tärkeitä, koska heidän poikansa ovat tärkeitä; Raamatussa äidit mainitaan usein lastensa elämänvaiheiden kautta. Jokainen Raamatun äiti on yksilöllinen ja ainutlaatuinen, ja heidän roolinsa ja merkityksensä vaihtelevat eri raamatunkohdissa.

Saara oli Aabrahamin vaimo ja Iisakin äiti. Saara odotti pitkään saadakseen lapsen ja nauroi, kun Jumala lupasi hänelle pojan vielä vanhalla iällä. Kuitenkin Jumalan lupaus toteutui. Hänen tarinansa on esimerkki uskosta ja kärsivällisyydestä.

Haagar oli egyptiläinen orja ja Saaran palvelijatar. Hänestä tuli Aabrahamin toinen vaimo, ja hän synnytti Aabrahamille pojan, Ismaelin. Haagar ja hänen poikansa lähetettiin myöhemmin pois. Haagarin elämä kertoo siitä, kuinka Jumala voi suojella ja ohjata ihmisiä vaikeissa olosuhteissa.

Rebekka oli Iisakin vaimo ja kaksospoikien Eesaun ja Jaakobin äiti. Kun Rebekka oli raskaana, hän tunsi vauvojen potkivan vatsassaan. Hän kysyi Jumalalta, miksi näin tapahtui. Jumala vastasi, että hänen kohdussaan oli kaksi kansakuntaa, jotka erottuisivat toisistaan. Lopulta nuoremmasta pojasta, Jaakobista tuli koko Israelin esi-isä.

Hanna oli Samuelin äiti. Hän rukoili Jumalaa antamaan hänelle lapsen; kun Samuel syntyi, Hanna antoi hänet kiitokseksi temppeliin palvelemaan Jumalaa. Samuelista tuli merkittävä profeetta ja tuomari Israelissa.

Elisabet oli Johannes Kastajan äiti. Hän oli hedelmätön, mutta sai lopulta iäkkäänä pojan enkeli Gabrielin ilmoituksen mukaisesti. Johannes Kastajan tehtävänä oli valmistaa tietä Jeesukselle.

Raamatun tunnetuin äiti on Maria, Jeesuksen äiti. Hän hyväksyi Jumalan huikean suunnitelman synnyttää Messias, vaikka tiesi joutuvansa suuriin vaikeuksiin. Maria on kristinuskon keskeinen hahmo. Hänen uskollisuutensa ja nöyryytensä Herran palvelijana on esimerkki uskosta ja luottamuksesta.

Moni nykyäiti tuntee varmasti itsensä pieneksi näiden Raamatun vahvojen äitien rinnalla. Jokainen äiti kuitenkin on ja saa olla omanlaisensa, sillä äiti on aina oma itsenään tärkeä lapsilleen, tuttu ja turvallinen. Jokainen äiti on yksilöllinen, ja haluaa tulla muistetuksi oman elämänsä ja persoonallisuutensa mukaan. Ihaninta on saada olla yhdessä omien, rakkaiden lasten kanssa.

Sain juuri vanhemmalta tyttäreltäni kutsun tulla äitienpäiväkahville hänen luokseen. Sinne tulevat myös kaksi muuta tytärtäni ja lapsenlapset. Paras lahja!

Teksti: Tuija Numminen, kolmen tyttären äiti ja neljän pojan mummi

Raamattublogia kirjoittavat Suomen Pipliaseuran työntekijät ja ystävät. Suomen Pipliaseura ylläpitää Raamattu.fi -sivustoa sekä tarjoaa Raamatun sisältöjä ymmärrettävästi, ajankohtaisesti ja matalalla kynnyksellä. Jokaisen on mahdollista löytää Raamatun sanoma itselleen sopivalla tavalla.

Lue lisää: www. piplia.fi

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

nainen silmälasit päässä lukee kirjaa
Mistä aloittaa Raamatun lukeminen?

Raamattu ei ole vain yksi kirja, vaan se on kokonainen kirjasto. Sen kokonaan lukeminen vaatii aikaa, pitkäjänteisyyttä ja istumalihaksia. Jos ottaa kuitenkin haasteekseen lukea tämän kirjastoteoksen kannesta kanteen, yksi hyvä tapa rytmittää suoritusta on Piplian ilmainen lukuohjelma Päivän eväät, jonka avulla voi lukea Raamatun vuodessa. Mutta jos ei halua sitoutua lukumaratoniin, vaan haluaisi sivistää, hengellistää tai ilahduttaa itseään nopeammalla sprintillä Raamatun lehdissä, niin mistä kannattaisi aloittaa? Jos on aikaa vain yhdelle, niin mikä Raamatun kirja tai tarina kannattaa lukea? Raamatun lukemisen ammattilaiset vastaavat.

Lue lisää
Suomen Pipliaseurav.4.20.13
Seuraa meitä