Suomen Pipliaseura

10.8.2022 vesper

UT lukukappale

Opettajan vastuu

1Veljet ja sisaret, älkää ryhtykö joukolla opettajiksi. Tiedättehän, että meidät opettajat tuomitaan ankarammin kuin muut. 2Me kaikki erehdymme usein. Täydellinen on se, joka ei koskaan harhaudu puhumaan perättömiä. Hän kykenee ohjastamaan koko ruumistaan. 3Jos panemme suitset hevosen suuhun taivuttaaksemme sen tahtoomme, voimme ohjastaa koko sen suurta ruumista. 4Ja ajatelkaapa, miten suuria laivat ovat ja miten kovat tuulet niitä kuljettavat. Silti niitä ohjataan aivan pienellä peräsimellä sinne, minne perämies tahtoo.

Kielen kurittomuus

5Kielikin on pieni ruumiinjäsen, mutta silti se puhuu suuria. Millaisen tulen se saakaan roihahtamaan! Millaisen metsän se sytyttääkään! 6Kieli on kuin tulen liekki. Jäseniemme joukossa se edustaa vääryyden maailmaa, ja se likaa koko ruumiimme. Koko elämän kierto liekehtii sen tulta, ja se tuli on lähtöisin helvetistä. 7Ihminen voi kesyttää kaikki eläimet ja on ne kesyttänytkin: nelijalkaiset, linnut, matelijat ja merieläimet. 8Kieltä ei silti kukaan pysty kesyttämään. Se on villi ja paha, täynnä tappavaa myrkkyä. 9Kielellä me kiitämme Herraa ja Isää, mutta sillä me myös kiroamme Jumalan kaltaisiksi luotuja ihmisiä. 10Kiitos ja kirous tulevat samasta suusta. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, veljeni ja sisareni. 11Eihän samasta lähteestäkään pulppua makeaa ja kitkerää vettä. 12Ei viikunapuussa kasva oliiveja eikä viiniköynnöksessä viikunoita – eihän, veljet ja sisaret? Suolaisesta ei missään tule makeaa vettä.

Ylhäältä tuleva viisaus

13Kuka teistä on viisas ja tuntee asiat? Hänen pitää esitellä hyvän elämänsä teot, vaatimattomasti, niin kuin viisas tekee. 14Jos teillä sen sijaan on sydämessänne katkeruutta ja riidanhalua, älkää kehuskelko totuuden vastaisesti. 15Silloin viisautenne ei ole peräisin ylhäältä vaan alhaalta, se on ihmishengen demonista viisautta. 16Siellä, missä katkeruus ja riidanhalu hallitsevat, mellakoidaan ja tehdään kaikenlaista pahaa. 17Ylhäältä tuleva viisaus on sen sijaan puhdasta. Se on rauhallista, lempeää ja sopuisaa, kauttaaltaan myötätuntoista ja täynnä hyviä hedelmiä. Se on tasapuolista ja teeskentelemätöntä. 18Rauhantekijät kylvävät rauhaa ja niittävät oikeudenmukaisuutta.

Jaak. - Jaakobin kirje 3:1-18UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.16.16
Seuraa meitä