Suomen Pipliaseura

13.10.2022 laudes

UT lukukappale

Paavalin tapausta tutkitaan

1Viiden päivän kuluttua Kesareaan saapui ylipappi Hananias, muutamia kansanjohtajia ja asianajaja Tertullus. He esittivät maaherralle syytteen Paavalia vastaan. 4En tahdo vaivata sinua pitkään. Pyydän vain, että hyväntahtoisesti kuuntelet meitä hetken. 5Olemme näet todenneet, että tämä mies on vaarallinen kuin rutto. Hän on sen nasaretilaislahkon pääpukari ja kiertää ympäri maailmaa aiheuttamassa kapinoita juutalaisten keskuudessa. 6Temppelinkin hän yritti saastuttaa, mutta silloin otimme hänet kiinni. 7 8Voit itse kuulustella häntä, niin saat selville, mistä syytämme häntä.» 9Juutalaiset yhtyivät syytteeseen ja väittivät, että asia oli juuri näin.

Paavali puolustautuu

10Maaherra nyökkäsi Paavalille, ja tämä alkoi puhua: »Tiedän, että olet ollut jo monta vuotta tämän kansan tuomarina. Siksi esitän puolustuspuheeni luottavaisin mielin. 11Voit itse tarkistaa, että saavuin Jerusalemiin rukoilemaan vasta kaksitoista päivää sitten. 12Minun ei ole nähty riitelevän kenenkään kanssa eikä yllyttävän kansaa kapinaan sen paremmin temppelissä, synagogissa kuin kaupungillakaan. 13Nämä miehet eivät millään pysty todistamaan sinulle oikeiksi niitä syytöksiä, joita he minusta esittävät. 14Tunnustan kuitenkin sinulle, että seuraan sitä tietä, jota he nimittävät lahkoksi. Näin palvon esivanhempieni Jumalaa ja uskon kaiken, mitä laissa ja profeettojen kirjoissa sanotaan. 15Minä uskon samoin kuin hekin, että Jumala herättää kuolleista sekä oikeamieliset että väärintekijät. 16Niinpä teen aina parhaani, että omatuntoni olisi puhdas Jumalan ja ihmisten edessä.

17Menin Jerusalemiin kerättyäni vuosien ajan avustuksia kansalleni ja lahjoja uhrattavaksi. 20Tai annetaan näiden tässä sanoa, mihin rikokseen he totesivat minun syyllistyneen, kun olin Suuren neuvoston edessä. 21Siitäkö minua vain syytetään, että karjaisin heidän keskellään: ’Kuolleiden ylösnousemuksen takia te minut tänään tuomitsette’?»

22Felix tunsi hyvin Jeesuksen osoittaman tien, ja hän päätti lykätä jutun ratkaisemista. »Teen päätöksen asiassanne, kunhan komentaja Lysias saapuu», hän sanoi. 23Sitten hän käski sadanpäällikköä huolehtimaan Paavalin vartioimisesta ja siitä, että tällä olisi tavallista helpommat oltavat. Paavalin läheisiä ei saisi estää pitämästä hänestä huolta.

Ap. t. - Apostolien teot 24:1-23UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.16.20
Seuraa meitä