Suomen Pipliaseura

13.9.2021 vesperin tekstit

UT lukukappale

Paavalin näky

6Paavali ja kumppanit kulkivat Frygian ja Galatian halki, koska Pyhä Henki oli estänyt heitä julistamasta sanaa Aasian maakunnassa. 7Mysian alueelle tultuaan he yrittivät mennä Bityniaan, mutta Jeesuksen Henki ei sallinut sitä. 8Niinpä he kulkivat pysähtymättä Mysian läpi ja tulivat Troaksen kaupunkiin.

9Yöllä Paavali näki näyn, jossa makedonialainen mies pyysi: »Tule meren yli Makedoniaan auttamaan meitä.»

Lyydia muuttaa elämänsä suunnan

10Kun Paavali oli nähnyt näkynsä, me aloimme heti valmistautua Makedonian-matkalle. Ymmärsimme näet, että Jumala oli kutsunut meidät sinne julistamaan ilosanomaa. 11Lähdimme purjehtimaan Troaksesta ja suuntasimme suoraan Samothraken saarelle ja sieltä seuraavana päivänä Neapolikseen. 12Sieltä jatkoimme Filippiin, Rooman siirtokuntaan, joka on ensimmäisiä kaupunkeja Makedoniaan tultaessa. Viivyimme siellä muutaman päivän.

13Sapattina lähdimme kaupungin ulkopuolelle joen rantaan, koska arvelimme, että siellä olisi rukouspaikka. Istuuduimme puhumaan naisille, joita siellä oli koolla. 14Meitä kuunteli eräs Lyydia-niminen nainen, Jumalaa kunnioittava purppurakankaiden kauppias Tyatiran kaupungista. Herra avasi hänen mielensä ottamaan vastaan sen, mitä Paavali puhui. 15Kun hänet ja hänen talonväkensä kastettiin, hän pyysi: »Jos kerran pidätte minua Herraan uskovana, tulkaa kotiini ja jääkää vieraikseni.» Hän ei antanut periksi ennen kuin suostuimme.

Paavali ja Silas vangitaan

16Kun olimme menossa rukouspaikalle, meitä vastaan tuli orjatyttö, jossa oli tietäjähenki. Tyttö hankki omistajilleen hyvät tulot ennustamalla. 17Hän lähti seuraamaan Paavalia ja meitä ja huusi: »Nämä miehet ovat korkeimman jumalan palvelijoita! He neuvovat teille tien pelastukseen!» 18Näin hän teki monena päivänä, kunnes Paavali läpeensä tympääntyneenä puhutteli henkeä: »Jeesuksen Kristuksen nimissä minä käsken sinun lähteä hänestä.» Siinä samassa henki lähti.

19Kun tytön omistajat huomasivat menettäneensä tulonlähteensä, he kävivät käsiksi Paavaliin ja Silakseen ja raahasivat heidät torille viranomaisten eteen. 20He sanoivat: »Nämä miehet pistävät koko kaupungin sekaisin. He ovat juutalaisia 21ja opettavat tapoja, joita me roomalaisina emme saa omaksua emmekä noudattaa.» 22Kansakin asettui vastustamaan Paavalia ja Silasta, ja viranomaiset käskivät repiä heiltä vaatteet päältä ja piiskata heitä raipalla. 23Kun heidät oli piesty oikein kunnolla, heidät heitettiin vankilaan. Vanginvartija sai käskyn vahtia heitä huolellisesti. 24Määräyksen mukaisesti vartija sulki heidät sisempään selliin ja pani heidät vielä varmuuden vuoksi jalkapuuhun.

Ap. t. - Apostolien teot 16:6-24UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.16.20
Seuraa meitä