Suomen Pipliaseura

17.10.2022 laudes

UT lukukappale

Paavali puolustautuu Agrippan edessä

1Agrippa sanoi Paavalille: »Saat puhua puolestasi.» Silloin Paavali kohotti kätensä ja piti puolustuspuheen:

2»Kuningas Agrippa! Olen onnellinen, kun saan tänään pitää sinun edessäsi tämän puheen ja puolustautua kaikkia niitä syytöksiä vastaan, joita juutalaiset esittävät. 3Sinähän olet hyvin perillä kaikista juutalaisten tavoista ja kiistakysymyksistä. Siksi pyydän, että kuuntelet minua kärsivällisesti.

4Olen alusta saakka elänyt kansani parissa ja Jerusalemissa, ja kaikki juutalaiset tuntevat elämänvaiheeni nuoruudesta lähtien. 5He tuntevat minut entuudestaan ja voivat halutessaan todistaa, että olin fariseus ja elin uskomme tiukimman tulkinnan mukaan. 6Niinpä seison nytkin tuomiolla, koska uskon lupaukseen, jonka Jumala antoi esivanhemmillemme. 7Kansamme kaksitoista heimoa palvovat Jumalaa sinnikkäästi yötä päivää ja toivovat tämän lupauksen toteutuvan. Tästä samasta toivosta juutalaiset syyttävät minua, kuningas. 8Miksi teistä on uskomatonta, että Jumala herättää kuolleet?

9Aiemmin siis kuitenkin ajattelin, että on vastustettava sitä, mikä tapahtuu Jeesus Nasaretilaisen nimissä. 10Niin myös tein Jerusalemissa. Kun olin saanut ylipapeilta valtuudet, toimitin monia pyhiä Jeesuksen seuraajia vankilaan ja äänestin heidän tappamisensa puolesta. 11Kiersin synagogasta toiseen rankaisemassa heitä ja pakotin heidät pilkkaamaan sitä, mikä on pyhää. Riehuin raivopäisenä ja jahtasin heitä vieraisiin kaupunkeihin asti.»

14Kaaduimme kaikki maahan, ja kuulin, miten ääni sanoi minulle heprean kielellä: ’Saul, Saul, miksi vainoat minua? Härän ei kannata potkia ajajan piikkiä.’ 15’Herra, kuka olet?’ minä kysyin, ja Herra sanoi: ’Minä olen Jeesus, jota sinä vainoat. 16Nouse jaloillesi, sillä tulin antamaan sinulle tehtävän. Sinusta tulee minun palvelijani ja todistajani. Saat kertoa, mitä näit ja mitä vielä myöhemmin kerron ilmestyessäni sinulle. 17Kaikista juutalaisista ja muista ihmisistä olen valinnut sinut lähettilääkseni kansojen pariin. 18Mene avaamaan heidän silmänsä ja kääntämään heidät pimeydestä valoa kohti. Tuo heidät Saatanan vallasta Jumalan luokse, jotta he uskoisivat minuun ja niin saisivat syntinsä anteeksi ja paikan pyhien joukossa.’»

Paavali kertoo tehtävästään

19»Siksi, kuningas Agrippa, en voinut olla tottelematta taivaallista näkyä. 20Julistin sanomaa ensin Damaskoksessa ja Jerusalemissa, sitten koko Juudeassa ja lopulta muillekin kuin juutalaisille. Kehotin ihmisiä muuttamaan elämänsä suunnan, kääntymään kohti Jumalaa ja toimimaan sen arvoisesti. 21Tämän vuoksi juutalaiset yrittivät murhata minut pidätettyään minut temppelissä. 22Tähän saakka Jumala on kuitenkin auttanut minua. Tässä seison ja todistan hänestä niin alhaisille kuin ylhäisillekin. En puhu muusta kuin siitä, minkä jo Mooses ja profeetat ennustivat tapahtuvan: 23Kristus kärsisi ja olisi ensimmäinen välähdys kuolleiden ylösnousemuksesta. Hän ilmoittaisi tästä valosta niin juutalaisille kuin muillekin.»

Ap. t. - Apostolien teot 26:1-23UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.14.1
Seuraa meitä