Suomen Pipliaseura

17.8.2021 vesperin tekstit

UT lukukappale

Stefanos puhuu Abrahamista

1Ylipappi kysyi, pitivätkö syytökset paikkansa. 2Stefanos vastasi:

»Veljet ja isät, kuunnelkaa minua! Kirkkauden Jumala ilmestyi esi-isällemme Abrahamille, kun hän oli Mesopotamiassa ennen kuin asettui Harraniin. 3Jumala sanoi Abrahamille: ’Lähde maastasi, jätä sukulaisesi ja mene maahan, jonka näytän sinulle.’ 4Silloin Abraham lähti kaldealaisten maasta ja asettui Harraniin. Kun hänen isänsä kuoli, Jumala siirsi hänet tähän maahan, jossa te nyt asutte. 5Jumala ei antanut siitä Abrahamille askeleenkaan leveyttä, vaan lupasi sen omaksi hänelle ja hänen jälkeläisilleen – vaikkei Abrahamilla edes ollut lasta. 6Jumala sanoi: ’Sinun jälkeläisesi joutuvat orjiksi vieraaseen maahan, jossa heitä sorretaan neljäsataa vuotta. 7Mutta minä tuomitsen sen kansan, joka orjuuttaa heitä’, Jumala sanoi. ’Sen jälkeen he lähtevät sieltä ja palvovat minua tässä paikassa.’

8Jumala teki Abrahamin kanssa liiton, jonka merkkinä on ympärileikkaus. Sitten Abrahamille syntyi Iisak, jonka Abraham ympärileikkasi kahdeksantena päivänä. Iisakille syntyi Jaakob ja Jaakobille kansamme kahdentoista heimon kantaisät.»

Stefanos puhuu Joosefista

9»Muut kantaisät kadehtivat Joosefia ja myivät hänet Egyptiin. Jumala oli kuitenkin hänen kanssaan 10ja pelasti hänet kaikista vastoinkäymisistä. Jumala antoi Joosefille viisautta ja salli hänen päästä faraon, Egyptin kuninkaan, suosioon. Farao pani Joosefin johtamaan hovia ja koko Egyptiä.

11Sitten tuli Egyptiin ja Kanaaniin nälänhätä ja paha ahdinko, eivätkä kantaisämme löytäneet mistään ruokaa. 12Jaakob kuuli, että Egyptissä on viljaa, ja lähetti ensin kantaisämme hakemaan sitä. 13Kun he kävivät toisen kerran, Joosef paljasti henkilöllisyytensä veljilleen. Samalla hänen sukutaustansa paljastui faraolle. 14Sitten Joosef kutsui Egyptiin isänsä Jaakobin ja koko sukunsa, yhteensä 75 henkeä. 15Niin Jaakob lähti Egyptiin, missä hän kuoli samoin kuin kantaisämme. 16Heidät vietiin Sikemiin ja pantiin hautaan, jonka Abraham oli ostanut Hamorin pojilta.

Ap. t. - Apostolien teot 7:1-16UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.16.15
Seuraa meitä