Suomen Pipliaseura

20.1.2023 vesper

UT lukukappale

Vertaus palvelijoista varainhoitajina

14»Tai ajatellaan näin: Isäntä kutsui palvelijat luokseen matkoille lähtiessään. Hän jakoi omaisuutensa heidän hoidettavakseen: 15Yhdelle hän antoi viisi miljoonaa, toiselle kaksi, kolmannelle yhden. Kukin sai kykyjensä mukaisen summan. Sitten isäntä matkusti pois.

16Viisi miljoonaa saanut ryhtyi toimeen heti isännän mentyä ja teki voittoa toiset viisi miljoonaa. 17Myös kaksi miljoonaa saanut teki voittoa toiset kaksi miljoonaa. 18Mutta se, joka oli saanut yhden miljoonan, meni ja hautasi isäntänsä rahat maahan.

19Pitkän ajan kuluttua isäntä palasi ja vaati palvelijoiltaan tilitykset. 20Viisi miljoonaa saanut toi tullessaan myös toiset viisi ja sanoi: ’Herra, annoit minulle viisi miljoonaa, ja minä tein voittoa toiset viisi.’ 21Isäntä sanoi hänelle: ’Hienoa! Sinä olet hyvä ja uskollinen palvelija. Olit luottamuksen arvoinen tässä pikkuasiassa, ja siksi annan sinun vastuullesi paljon muutakin. Tule juhlimaan herrasi kanssa!’

22Kaksi miljoonaa saanut tuli ja sanoi: ’Herra, annoit minulle kaksi miljoonaa, ja minä tein voittoa toiset kaksi.’ 23Isäntä sanoi hänelle: ’Hienoa! Sinä olet hyvä ja uskollinen palvelija. Olit luottamuksen arvoinen tässä pikkuasiassa, ja siksi annan sinun vastuullesi paljon muutakin. Tule juhlimaan herrasi kanssa!’

24Viimein isännän eteen tuli sekin palvelija, joka oli saanut yhden miljoonan. Hän sanoi: ’Herra, tiedän, että olet ankara mies. Niität sieltä, mihin et ole itse kylvänyt, ja kokoat sieltä, mihin et ole itse heittänyt siemeniä. 25Koska pelkäsin sinua, menin ja kätkin rahasi maahan. Tässä, ota omaisuutesi.’ 26Mutta isäntä sanoi: ’Sinä laiska ja huono palvelija! Sinä siis tiesit, että minä niitän sieltä, mihin en ole itse kylvänyt? Ja että kokoan sieltä, mihin en ole itse heittänyt siemeniä? 27Olisit siinä tapauksessa vienyt rahani pankkiin, niin että olisin palattuani saanut omani takaisin korkojen kanssa. 28Ottakaa häneltä miljoona ja antakaa se sille, jolla on jo kymmenen. 29Sillä niille, joilla jo on, annetaan lisää yllin kyllin. Siltä, jolla ei ole mitään, sen sijaan otetaan loputkin. 30Heittäkää tuo hyödytön palvelija ulos pimeyteen, missä itketään ja purraan hammasta.’»

Matt. - Matteus 25:14-30UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.19.1
Seuraa meitä