Suomen Pipliaseura

20.10.2022 laudes

UT lukukappale

Haaksirikko ja pelastuminen

27Tuli neljästoista yö, jonka ajelehdimme Adrianmerellä. Keskiyöllä merimiehet aavistivat meidän lähestyvän maata. 28He mittasivat veden syvyyden luotaamalla ja totesivat sen olevan lähes neljäkymmentä metriä. Vähän ajan päästä he mittasivat uudestaan, ja nyt vettä oli vajaat kolmekymmentä metriä. 29Merimiehet pelkäsivät meidän ajautuvan kallioihin. He heittivät laivan perästä neljä ankkuria ja rukoilivat, että tulisi aamu. 30Sitten he yrittivät paeta laivasta. He laskivat veneen mereen ja olivat muka aikeissa vetää ankkureita keulasta. 31Paavali sanoi sadanpäällikölle ja sotilaille: »Jos nuo eivät pysy laivassa, te ette voi pelastua.» 32Silloin sotilaat katkaisivat köydet ja päästivät veneen menemään.

33Ennen auringonnousua Paavali kehotti kaikkia syömään. »Jo neljättätoista päivää te istutte ruokahaluttomina ettekä syö mitään. 34Siksi neuvon teitä syömään jotain. Se auttaa teitä pelastumaan, sillä kukaan teistä ei menetä edes hiusta päästään.» 35Tämän sanottuaan Paavali otti esiin leivän ja kiitti Jumalaa kaikkien kuullen. Hän mursi leivästä palan ja alkoi syödä. 36Muidenkin mieliala koheni, ja he ottivat ruokaa. 37Meitä oli laivassa kaikkiaan 276 henkeä. 38Kun kaikki olivat syöneet itsensä täyteen, laivaa kevennettiin heittämällä viljalasti mereen.

39Kun aamu valkeni, merimiehet eivät tunteneet edessä olevaa maata. He huomasivat kuitenkin hiekkarantaisen lahden ja päättivät yrittää sinne. 40He katkaisivat ankkuriköydet ja antoivat ankkurien jäädä mereen. Kun myös peräsinten köydet oli irrotettu, keulapurje nostettiin ja kurssi pidettiin kohti rantaa. 41Laiva osui kuitenkin hiekkasärkkään ja juuttui siihen keulastaan kiinni. Perä sen sijaan alkoi hajota aaltojen voimasta.

42Sotilaat saivat ajatuksen tappaa vangit, ettei kukaan pääsisi uimaan pakoon. 43Sadanpäällikkö kuitenkin esti heidän aikeensa, sillä hän halusi pelastaa Paavalin. Hän käski uimataitoisten hypätä ensimmäisinä laidan yli ja pyrkiä rantaan. 44Toisten hän käski mennä perässä lankkujen ja muiden laivankappaleiden avulla. Lopulta kaikki pääsivät hengissä maihin.

Ap. t. - Apostolien teot 27:27-44UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.16.16
Seuraa meitä