Suomen Pipliaseura

22.9.2021 vesperin tekstit

UT lukukappale

Paavali Makedoniassa ja Kreikassa

1Mellakan laannuttua Paavali kutsui uskovat luokseen ja rohkaisi heitä. Sitten hän jätti hyvästit ja matkusti Makedoniaan. 2Paavali kulki Makedonian halki ja rohkaisi uskovia monin tavoin. Hän saapui Kreikkaan 3ja viipyi siellä kolme kuukautta. Kun Paavali aikoi purjehtia Syyriaan, juutalaiset punoivat salajuonen hänen päänsä menoksi. Niinpä hän sai ajatuksen kiertää taas Makedonian kautta. 4Mukaan lähtivät beroialainen Sopatros, Pyrrhoksen poika, tessalonikalaiset Aristarkos ja Sekundus, derbeläinen Gaius, Timoteus sekä aasialaiset Tykikos ja Trofimos.

5He lähtivät ennen meitä ja jäivät Troakseen. 6Me lähdimme purjehtimaan Filippistä happamattoman leivän juhlan jälkeen ja saavuimme Troakseen viidentenä matkapäivänä. Viivyimme siellä viikon.

Paavali herättää kuolleen

7Sapatin jälkeisenä päivänä kokoonnuimme ehtoolliselle murtamaan leipää. Paavali keskusteli paikalla olevien kanssa ja kertoi aikovansa lähteä seuraavana päivänä. Hänen puheensa venyi puoleenyöhön saakka. 8Ylimmässä kerroksessa, jonne olimme kokoontuneet, paloi monta lamppua. 9Ikkunalla istui Eutykos-niminen nuorukainen, joka Paavalin puheen pitkittyessä nukahti syvään uneen ja putosi alas kolmannesta kerroksesta. Kun hänet nostettiin maasta, hänet todettiin kuolleeksi. 10Paavali laskeutui alakertaan. Hän kävi makaamaan Eutykoksen päälle, kiersi kätensä hänen ympärilleen ja sanoi: »Älkää hätäilkö, hän on hengissä.» 11Sitten Paavali palasi yläkertaan, mursi leivästä paloja ja söi. Hän jatkoi keskustelua aamuun asti ja lähti sitten. 12Muutkin lähtivät ja veivät nuorukaisen mukanaan elävänä. Kaikki olivat todella huojentuneita.

Laivalla Miletokseen

13Nousimme laivaan ja purjehdimme kohti Assosta. Meidän oli määrä ottaa Paavali mukaan sieltä, koska hän oli itse päättänyt kävellä sinne asti. 14Kun tapasimme hänet Assoksessa, otimme hänet mukaamme ja jatkoimme Mityleneen. 15Sieltä lähdettyämme olimme seuraavana päivänä Kioksen kohdalla ja sitä seuraavana tulimme Samokselle. Päivää myöhemmin saavuimme Miletokseen. 16Paavali oli näet päättänyt purjehtia Efesoksen ohi ollakseen tuhlaamatta aikaansa Aasian maakunnassa. Hän piti kiirettä ehtiäkseen helluntaiksi Jerusalemiin, jos suinkin mahdollista.

Ap. t. - Apostolien teot 20:1-16UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.19.0
Seuraa meitä