Suomen Pipliaseura

22.9.2022 laudes

UT lukukappale

Jerusalemissa neuvotellaan

1Jerusalemista tuli Antiokian seurakuntaan muutamia, jotka opettivat: »Ette voi pelastua, ellei teitä ympärileikata Mooseksen määräyksen mukaisesti.» 2Syntyi melkoinen riita ja rähinä, kun Paavali ja Barnabas väittivät heille vastaan. Päätettiin, että Paavali, Barnabas ja muutamat muut lähtisivät Jerusalemiin selvittämään kiistaa apostolien ja vanhinten johdolla. 3Niinpä nämä seurakunnan lähettiläät kulkivat Foinikian ja Samarian halki. Uskovien riemuksi he kertoivat, miten muutkin kuin juutalaiset olivat muuttaneet elämänsä suunnan.

4Jerusalemissa seurakunta, apostolit ja vanhimmat toivottivat Paavalin ja muut tervetulleiksi, ja nämä kertoivat, mitä Jumala oli tehnyt heidän kauttaan. 5Muutamat uskoon tulleet fariseukset alkoivat kuitenkin vaatia, että vieraiden kansojen uskovat pitäisi ympärileikata ja määrätä noudattamaan Mooseksen lakia.

6Apostolit ja vanhimmat kokoontuivat käsittelemään tätä kysymystä. 7Kun asiasta tuli kova riita, Pietari nousi ja alkoi puhua: »Veljet! Te tiedätte, että Jumala on jo aikoja sitten tehnyt valintansa teidän joukostanne: minulta muutkin kuin juutalaiset ovat kuulleet ilosanoman ja alkaneet uskoa. 8Jumala tuntee jokaisen sydämen, ja hän osoitti hyväksyvänsä heidät antamalla heille Pyhän Hengen niin kuin meillekin. 9Hän ei tehnyt mitään eroa meidän ja muiden välillä, vaan antoi uskon puhdistaa heidän sydämensä. 10Miksi siis nyt koettelette Jumalaa pannaksenne oppilaiden hartioille taakan, jota edes esi-isämme eivät jaksaneet kantaa sen paremmin kuin mekään? 11Mehän uskomme, että Herran Jeesuksen hyvyys pelastaa niin meidät kuin muutkin.»

12Koko joukko hiljeni kuuntelemaan Barnabaksen ja Paavalin selostusta siitä, millaisia ihmeitä Jumala oli heidän kauttaan tehnyt vieraiden kansojen parissa. 13Kun he lopettivat, Jaakob sanoi: »Veljet, kuunnelkaa minua! 14Simon Pietari selitti, miten Jumala alun perin päätyi kokoamaan itselleen kansan kaikkien kansojen edustajista. 15Tämä sopii yhteen sen kanssa, mitä profeettojen kirjoituksissa sanotaan:

16’Sen jälkeen minä palaan

ja rakennan uudelleen Daavidin sortuneen majan.

Kokoan sen taas alkutekijöistään,

pystytän sen uudelleen,

17jotta loputkin ihmiset

etsisivät Herraa, kaikki kansat,

jotka olen kutsunut omikseni.

Näin sanoo Herra, joka on

18ilmoittanut tämän jo aikojen alussa.’

19Siksi päädyn siihen ratkaisuun, ettei meidän pidä turhaan rasittaa niitä, jotka vieraista kansoista kääntyvät Jumalaa kohti. 20Kirjoitetaan heille kuitenkin kirje, jossa heitä kehotetaan pysymään erossa epäjumalien saastuttamista asioista, uskottomuudesta, verestä ja sellaisten eläinten lihasta, joiden verta ei ole teurastettaessa valutettu pois. 21Mooseksen laki tunnetaan kyllä joka kaupungissa, koska sitä on iät ja ajat luettu sapattina ääneen synagogissa.»

Ap. t. - Apostolien teot 15:1-21UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.16.16
Seuraa meitä