Suomen Pipliaseura

24.1.2023 vesper

UT lukukappale

Pääsiäisateria

17Happamattoman leivän juhlan ensimmäisenä päivänä oppilaat tulivat kysymään Jeesukselta: »Mihin haluat meidän valmistavan sinulle pääsiäislampaan?» 18Jeesus käski heidän mennä kaupunkiin erään henkilön luokse ja sanoa: »Opettajamme sanoo, että hänen hetkensä on koittanut. Hän tulee sinun luoksesi pääsiäisaterialle oppilaidensa kanssa.» 19Oppilaat tekivät niin kuin Jeesus oli käskenyt ja valmistivat pääsiäisaterian.

20Illan tultua Jeesus aterioi kahdentoista oppilaansa kanssa. 21Kesken aterian hän sanoi: »Minä vakuutan teille, että yksi teistä ilmiantaa minut.» 22Oppilaat olivat murheissaan, ja jokainen heistä alkoi kysellä: »Herra, enhän se ole minä?» 23»Minut ilmiantaa se, joka laittaa kätensä samaan astiaan kuin minä», Jeesus vastasi. 24»Ihmisen Poika lähtee pois juuri niin kuin pyhissä kirjoituksissa sanotaan. Mutta voi sitä, joka ilmiantaa Ihmisen Pojan! Sille ihmiselle olisi parempi, ettei olisi koskaan syntynytkään.» 25Silloin Juudas, hänen ilmiantajansa, kysyi: »Rabbi, enhän se ole minä?» »No, mitäpä luulet?» Jeesus vastasi.

Ehtoollinen

26Aterian aikana Jeesus otti leivän ja lausui kiitosrukouksen. Hän mursi leivästä palasia, antoi ne oppilaille ja sanoi: »Ottakaa ja syökää, tämä on minun ruumiini.» 27Hän otti maljan ja lausui kiitossanat. Sitten hän antoi maljan oppilaille ja sanoi: »Juokaa tästä jokainen, 28sillä tämä on minun vereni. Se on liiton veri, joka vuodatetaan monien puolesta, syntien anteeksiantamiseksi. 29Minä sanon teille, etten koske viiniin ennen kuin sinä päivänä, kun juon uutta viiniä teidän kanssanne Isäni valtakunnassa.»

Jeesus ennustaa, että Pietari luopuu hänestä

30Kiitosvirren laulettuaan Jeesus ja oppilaat lähtivät Oliivimäelle. 31Matkalla Jeesus sanoi: »Tänä yönä te kaikki luovutte minusta. Onhan kirjoitettu:

’Lyön paimenen maahan,

ja lammaslauma hajaantuu.’

32Mutta kun minut on herätetty kuolleista, menen teidän edellänne Galileaan.» 33Pietari sanoi: »Vaikka kaikki luopuisivatkin sinusta, niin minä en tee sitä koskaan.» 34»Minä vakuutan sinulle, että tänä yönä ennen kukon kiekumista sinä kiellät kolmesti tuntevasi minut», Jeesus vastasi. 35»Vaikka minun pitäisi kuolla sinun kanssasi, en ikinä kieltäisi tuntevani sinua», Pietari väitti. Samaa vakuuttivat muutkin oppilaat.

Matt. - Matteus 26:17-35UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.18.9
Seuraa meitä