Suomen Pipliaseura

24.7.2022 vesper

UT lukukappale

Esivanhemmat autiomaassa

1Veljet ja sisaret, tahdon teidän tietävän, että esivanhempamme vaelsivat pilveä seuraten ja että he kaikki kulkivat meren poikki. 2Kaikki kastettiin pilvessä ja meressä Mooseksen seuraajiksi. 3Kaikki söivät samaa hengellistä ruokaa 4ja joivat samaa hengellistä juomaa. He joivat siitä hengellisestä kalliosta, joka kulki heidän mukanaan. Tämä kallio oli Kristus. 5Useimmat heistä eivät kuitenkaan kelvanneet Jumalalle; heidän ruumiinsahan jäivät autiomaahan.

Esivanhempien kohtalo on varoitus

6Nämä tapahtumat ovat meille varoittava esimerkki. Meidän ei pidä himoita pahaa niin kuin esivanhemmat tekivät. 7Älkää ruvetko palvomaan epäjumalia niin kuin jotkut heistä. Kirjoituksissa kerrotaan: »Kansa istui syömään ja juomaan ja nousi sitten pitämään hauskaa.» 8Meidän ei pidä sortua seksuaalisiin törkeyksiin niin kuin jotkut heistä; yhtenä ainoana päivänä 23 000 heistä kuoli. 9Emme saa myöskään testata Kristusta niin kuin jotkut heistä; he kuolivat käärmeenpuremiin. 10Älkääkä purnatko niin kuin jotkut heistä; heidät tappoi kuoleman enkeli.

11Nämä asiat tapahtuivat heille, mutta ne olivat samalla esikuva tulevasta: ne kirjoitettiin varoitukseksi meille, joiden on elettävä lopun aikoja. 12Varo, ettet kaadu, jos luulet pysyväsi pystyssä. 13Ette ole vielä kohdanneet muita kuin tavallisia koettelemuksia. Jumala on kuitenkin uskollinen eikä anna teidän joutua koettelemuksiin, joita ette kestäisi. Jos hän järjestää koettelemuksen, hän auttaa myös pääsemään siitä yli, niin että voitte sen kestää.

Epäjumalat ovat demoneja

14Pysykää siis erossa epäjumalien palvomisesta, rakkaat ystävät. 15Puhun teille nyt kuin viisaille. Päätelkää itse, mitä tarkoitan. 16Eikö malja, jonka siunaamme, yhdistä meitä Kristuksen vereen? Eikö leipä, josta murramme paloja, yhdistä meitä Kristuksen ruumiiseen? 17Leipä on yksi, ja me olemme yksi ruumis, koska olemme kaikki osallisia tuosta yhdestä leivästä.

18Ajatelkaa Israelin kansaa. Eivätkö uhrilihaa syövät papit ole yhteydessä alttariin? 19Mitä minä tällä tarkoitan? Sitäkö, että epäjumalille uhrattu liha merkitsisi jotain tai että epäjumalat olisivat todellisia? 20En, vaan sitä, että epäjumalien palvojat uhraavat demoneille eivätkä Jumalalle. En tahdo, että joudutte yhteyteen demonien kanssa. 21Ette voi juoda sekä Herran maljasta että demonien maljasta. Ette voi istua sekä Herran pöydässä että demonien pöydässä. 22Kannattaako meidän tehdä Herra mustasukkaiseksi? Olemmeko muka häntä vahvempia?

Oma vapaus ja toisen omatunto

23Kaikki on sallittua, mutta kaikkea ei silti kannata tehdä. Kaikki on sallittua, mutta kaikki ei ole rakentavaa. 24Kenenkään ei pidä tavoitella omaa etuaan vaan toisen parasta.

1. Kor. - 1. kirje korinttilaisille 10:1-24UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.16.20
Seuraa meitä