Suomen Pipliaseura

25.9.2021 vesperin tekstit

UT lukukappale

Paavali vierailee Jaakobin luona

17Kun tulimme Jerusalemiin, veljet ja sisaret ottivat meidät iloisina vastaan. 18Seuraavana päivänä Paavali lähti meidän kanssamme Jaakobin luokse, jonne saapuivat myös kaikki vanhimmat. 19Tervehdittyään heitä Paavali selitti yksityiskohtaisesti, mitä Jumala oli hänen avullaan tehnyt muiden kansojen parissa. 20Sen kuultuaan vanhimmat ylistivät Jumalaa ja sanoivat:

»Veli, näethän, että kymmenettuhannet juutalaiset ovat alkaneet uskoa. He kaikki vaativat kiivaasti, että lakia on noudatettava. 21Heille on kerrottu, että sinä opetat muiden kansojen parissa eläviä juutalaisia hylkäämään Mooseksen lain. Sanotaan, että sinä kiellät lasten ympärileikkaamisen ja tapojemme mukaisen elämän. 22Mikä siis neuvoksi? He saavat varmaan kuulla sinun saapuneen.

23Tee niin kuin sanomme: Joukossamme on neljä miestä, jotka ovat antaneet lupauksen Jumalalle. 24Ota heidät mukaasi, puhdistaudu heidän kanssaan ja maksa heidän uhrinsa, jotta he voivat leikkauttaa hiuksensa lupausajan päättymisen merkiksi. Niin kaikki saavat tietää, etteivät sinusta kerrotut juorut pidä paikkaansa vaan sinäkin seuraat ja noudatat lakia.

25Uskoon kääntyneistä muiden kansojen edustajista me jo kirjoitimmekin. Päätimme, että heidän pitää välttää kaikkea epäjumalille uhrattua ruokaa, uskottomuutta, verta ja sellaisten eläinten lihaa, joiden verta ei ole teurastettaessa valutettu pois.»

26Paavali otti miehet mukaansa ja puhdistautui seuraavana päivänä heidän kanssaan. Sitten hän meni temppeliin ja ilmoitti, milloin heidän puhdistumisaikansa päättyisi ja jokaisen puolesta annettaisiin uhri.

Paavali vangitaan temppelissä

27Kun seitsemän päivän puhdistumisaika oli päättymäisillään, Aasian maakunnasta tulleet juutalaiset näkivät Paavalin temppelissä. He yllyttivät väkijoukon häntä vastaan, kävivät hänen kimppuunsa 28ja huusivat: »Israelilaiset, tulkaa auttamaan! Tämä mies opettaa joka paikassa vastustamaan kansaamme, lakiamme ja tätä pyhää paikkaa, jonka hän on saastuttanut tuomalla tänne kreikkalaisia!» 29He näet olivat aiemmin nähneet Paavalin kaupungilla efesoslaisen Trofimoksen seurassa ja luulivat Paavalin tuoneen hänet temppeliin. 30Kaikki kaupunkilaiset lähtivät liikkeelle, ja ihmisiä ryntäsi paikalle joka suunnasta. He kävivät käsiksi Paavaliin ja retuuttivat hänet ulos temppelistä. Sitten portit lukittiin.

31Väkijoukko aikoi tappaa Paavalin, mutta silloin roomalaisen sotaväen komentaja sai kuulla, että koko Jerusalem kuohui. 32Hän otti kiireesti mukaansa sotilaita ja sadanpäälliköitä ja lähti juosten paikalle. Kun juutalaiset näkivät komentajan ja hänen sotilaansa, he lakkasivat lyömästä Paavalia. 33Komentaja meni Paavalin luokse, pidätti hänet ja käski panna hänet kaksiin kahleisiin. Sitten hän kysyi, kuka Paavali mahtoi olla ja mitä hän oli tehnyt. 34Ihmiset väkijoukossa huusivat kuka mitäkin. Kun komentaja ei sekasorrossa saanut asiasta selvää, hän käski viedä Paavalin kasarmiin. 35Sotilaiden piti kantaa Paavalia temppelin portailta eteenpäin suojellakseen häntä ihmisten vihalta. 36Väkijoukko näet kulki heidän jäljessään ja huusi: »Tappakaa se!»

Ap. t. - Apostolien teot 21:17-36UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.16.20
Seuraa meitä