Suomen Pipliaseura

28.3.2022 laudes

UT lukukappale

Vanhan liiton uhripalvelus

1Ensimmäiselläkin liitolla oli siis jumalanpalvelusta koskevat säädökset ja palvelukseen tarkoitettu teltta maan päällä. 2Teltan etuosassa oli lampunjalka ja pöytä sekä pöydälle asetetut uhrileivät. Tätä osaa sanottiin pyhäksi. 3Väliverhon takana taas oli se osa teltasta, jota sanottiin kaikkein pyhimmäksi. 4Siellä oli kultainen suitsutusalttari ja kauttaaltaan kullattu liiton arkku. Arkussa oli kultainen manna-astia, lehteen puhjennut Aaronin sauva ja liiton merkiksi annetut laintaulut. 5Arkun yläpuolella kerubit, kirkkauden enkelit, varjostivat kantta, jonka päällä sovitus tapahtuu.

Tätä kaikkea ei nyt ole mahdollista kuvailla tämän tarkemmin. 6Edellä mainittuja tarvikkeita papit siis kuitenkin käyttävät, kun he päivittäin käyvät teltan etuosassa toimittamassa jumalanpalvelusta. 7Teltan takaosassa sen sijaan käy ainoastaan ylipappi ja hänkin vain kerran vuodessa. Hänellä on oltava mukanaan verta, jonka hän antaa uhriksi sovittaakseen sekä omat syntinsä että kansan tahattomat synnit.

8Näin Pyhä Henki osoittaa, ettei kaikkein pyhimpään avata pääsyä niin kauan kuin teltan etuosa on paikallaan. 9Tämä kuvaa nykyaikaa: lahjoja ja uhreja kyllä tuodaan, mutta jumalanpalvelusta toimittavan omatunto ei niistä puhdistu. Ne eivät tee hänestä täydellistä. 10Nämä uhrimenot ovat samanlaisia kuin ne käytännöt, jotka koskevat ruokia, juomia ja erilaisia pesuja. Ne perustuvat maallisiin säädöksiin, jotka kumotaan, kun pysyvä järjestys astuu voimaan.

13Ihminen puhdistuu maallisiin uhrimenoihin kelpaavaksi jo pukkien ja härkien verellä ja nuoren lehmän tuhkalla, jota vihmotaan saastuneiden päälle. Jos kerran näin on, 14niin kuinka paljon paremmin puhdistaakaan Kristuksen veri! Ikuisen henkensä voimalla hän antoi itsensä virheettömäksi uhriksi Jumalalle. Hänen verensä puhdistaa omantuntomme kuolleista teoista, niin että voimme palvella elävää Jumalaa.

Hepr. - Kirje heprealaisille 9:1-14UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.16.16
Seuraa meitä