Suomen Pipliaseura

29.3.2022 laudes

UT lukukappale

15Kristus on tullut uuden liiton välittäjäksi, jotta hän kuoltuaan sovittaisi ensimmäisen liiton aikana tehdyt rikokset. Kutsutut saisivat näin sen ikuisen perinnön, joka heille on luvattu. 16Sana »liitto» tarkoittaa myös testamenttia, ja testamentin tekijän kuolema on voitava vahvistaa. 17Testamenttihan edellyttää kuolemaa, sillä se astuu voimaan vasta tekijänsä kuoltua. 18Siksi ensimmäistäkään liittoa ei voitu vahvistaa ilman verta. 19Kun Mooses oli lukenut kansalle kaikki lain käskyt, hän otti sonnien ja pukkien verta sekä vettä, punaista villaa ja kimpun iisopinoksia. Sitten hän vihmoi verta lakikirjan ja koko kansan päälle 20ja sanoi: »Tämä on sen liiton veri, jonka Jumala on teille säätänyt.» 21Samoin hän pirskotti verta teltan ja kaikkien jumalanpalveluksessa käytettävien esineiden päälle. 22Lain mukaan melkein kaikki puhdistetaan verellä. Ilman verenvuodatusta ei ole anteeksiantoa.

Kristuksen uhri poistaa synnin

23Kun siis taivaallisten esikuvien mukaiset esineet puhdistetaan näin, täytyy itse esikuvat puhdistaa vielä paremmilla uhreilla. 24Ylipappina Kristus ei mennytkään ihmisten tekemiin temppeleihin, jotka jäljittelevät perimmäistä todellisuutta, itse taivasta. Hän meni taivaaseen ollakseen Jumalan edessä ja puhuakseen meidän puolestamme.

25Kristuksen ei ole tarkoitus antaa uhriaan toistuvasti niin kuin tavallinen ylipappi, joka käy vuosittain kaikkein pyhimmässä uhraamassa jonkin toisen verta. 26Muutenhan hänen olisi pitänyt kärsiä aina uudestaan maailman luomisesta saakka. Hän on kuitenkin ilmestynyt maailmaan vain kerran, nyt lopun aikoina, poistaakseen synnin omalla uhrillaan. 27Kaikkien osana on kuolla kerran ja joutua sitten tuomiolle. 28Samoin on Kristus kerran uhrattu, jotta hän kantaisi pois kaikkien synnit. Hän ilmestyy kuitenkin vielä uudestaan, ei synnin vuoksi vaan pelastaakseen ne, jotka odottavat häntä.

Hepr. - Kirje heprealaisille 9:15-28UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.16.20
Seuraa meitä