Suomen Pipliaseura

31.8.2022 laudes

UT lukukappale

17Kansa lisääntyi ja kasvoi Egyptissä, ja Jumalan Abrahamille antama lupaus lähestyi täyttymistään. 18Sitten valtaan nousi uusi kuningas, joka ei tuntenut Joosefia. 19Hän kieroili kansaamme vastaan ja kohteli esivanhempiamme kaltoin. Hän pakotti heidät jättämään vauvansakin heitteille, etteivät ne jäisi eloon.»

Stefanos puhuu Mooseksesta

20»Aikanaan syntyi Mooses, joka oli Jumalalle mieluinen. Häntä hoidettiin kolme kuukautta isänsä talossa, 21kunnes hänet jätettiin heitteille. Faraon tytär kuitenkin adoptoi hänet ja kasvatti häntä omana poikanaan. 22Mooses sai Egyptin parhaan koulutuksen ja osoitti kykynsä sanoin ja teoin.

23Kun Mooses täytti neljäkymmentä vuotta, hän alkoi ajatella omaa kansaansa, Israelia. 24Kerran hän näki, että eräälle hänen maanmiehelleen tehtiin vääryyttä. Silloin hän meni apuun ja kosti kiusatun puolesta iskemällä egyptiläisen kuoliaaksi. 25Mooses uskoi maanmiestensä ymmärtävän, että Jumala halusi juuri hänet heidän pelastajakseen, mutta he eivät ymmärtäneet. 26Seuraavana päivänä Mooses osui paikalle, kun kaksi israelilaista tappeli keskenään. Hän yritti sovitella: ’Hyvät miehet, tehän olette veljiä. Miksi teette pahaa toisillenne?’ 27Tappelun aloittaja kuitenkin tönäisi hänet syrjään ja sanoi: ’Kuka sinut on nimittänyt meidän johtajaksemme ja tuomariksemme? 28Et kai aio tappaa minua, niin kuin tapoit eilen sen egyptiläisen?’ 29Nämä sanat saivat Mooseksen pakenemaan. Hän lähti siirtolaiseksi Midianin maahan, missä hänelle syntyi kaksi poikaa.

30Kun neljäkymmentä vuotta oli kulunut, enkeli ilmestyi Moosekselle palavassa piikkipensaassa autiolla Siinainvuorella. 31Näky sai Mooseksen hämmästymään, mutta kun hän meni lähemmäs tutkimaan asiaa, hän kuuli Herran äänen: 32’Minä olen isiesi Jumala, Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumala.’ Silloin Mooses alkoi vapista eikä uskaltanut enää katsella. 33Herra sanoi hänelle: ’Ota kengät jalasta. Paikka, jossa seisot, on pyhää maata. 34Olen nähnyt, miten kansaani sorretaan Egyptissä. Olen kuullut sen huokaukset ja tullut viemään sen pois. Mene nyt, minä lähetän sinut Egyptiin.’»

Stefanos kertoo, miten kansa vaelsi autiomaassa

35»Tätä Moosesta israelilaiset eivät uskoneet vaan sanoivat: ’Kuka sinut on nimittänyt johtajaksi ja tuomariksi?’ Jumala hänet lähetti johtajaksi ja vapauttajaksi, kun enkeli ilmestyi hänelle piikkipensaassa. 36Hän johdatti israelilaiset pois ja teki ihmeitä ja voimatekoja Egyptissä, Punaisellamerellä ja autiomaassa neljäkymmentä vuotta. 37Tämä sama Mooses sanoi israelilaisille: ’Jumala nostaa teille veljienne joukosta profeetan, samanlaisen kuin minä.’ 38Tämä sama Mooses tapasi enkelin, kun kansa oli koolla autiomaassa. Enkeli puhui hänelle Siinainvuorella, ja esivanhempammekin olivat läsnä. Mooses otti vastaan enkelin elävät sanat ja välitti ne meille. 39Häntä esivanhempamme eivät halunneet totella vaan työnsivät hänet syrjään ja kääntyivät mielessään takaisin Egyptiin. 40He sanoivat Aaronille: ’Tee meille jumalia, jotka näyttävät meille tien. Emme tiedä, mitä on tapahtunut Moosekselle, joka vei meidät pois Egyptistä.’ 41Silloin he tekivät sonnipatsaan, toivat uhreja tälle epäjumalalle ja juhlivat aikaansaannoksiaan. 42Jumala kuitenkin käänsi heille selkänsä ja jätti heidät palvomaan tähtijoukkoja. Profeettojen kirjassahan sanotaan:

’Toitteko te minulle teuraita ja muita uhreja,

israelilaiset, kun vaelsitte neljäkymmentä vuotta autiomaassa?

43Molokin teltan te pystytitte

ja kannoitte jumalanne Raifanin tähteä.

Nuo epäjumalat te olitte itse tehneet palvoaksenne niitä.

Siksi minä häädän teidät Babylonin tuolle puolen.’

Ap. t. - Apostolien teot 7:17-43UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.16.20
Seuraa meitä